Neuropatia diabetica: tipuri si tratament

Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului care duce la deteriorarea sistemului nervos. Este o boala progresiva, iar simptomele se inrautatesc in timp

neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului care duce la deteriorarea sistemului nervos. Este o boala progresiva, iar simptomele se inrautatesc in timp.

Neuropatia apare atunci cand nivelurile ridicate de grasimi sau zahar din sange afecteaza nervii din corp. Poate afecta practic orice nerv din corp, cu o gama larga de simptome.

Nervii sunt esentiali pentru modul in care functioneaza corpul. Acestia permit oamenilor sa se miste, sa trimita mesaje despre cum simt lucrurile si sa controleze functiile automate, cum ar fi respiratia.

Exista mai multe tipuri. Unele implica nervii periferici, in timp ce altele afecteaza nervii care furnizeaza organele interne, cum ar fi inima, vezica urinara si intestinul. In acest fel, poate afecta multe functii ale corpului.

Tipuri neuropatia diabetica

4 tipuri principale de neuropatie pot avea un impact asupra sistemului nervos, inclusiv:

  • Neuropatie simetrica periferica: aceasta afecteaza picioarele si mainile. Este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica.
  • Neuropatie autonoma: aceasta apare la nivelul nervilor care controleaza functiile involuntare ale corpului, cum ar fi digestia, urinarea sau ritmul cardiac.
  • Neuropatie toracica si lombara sau proximala: aceasta dauneaza nervilor de-a lungul unei distributii specifice in corp, cum ar fi peretele toracic sau picioarele.
  • Mononeuropatii: acestea pot afecta orice nerv individual.

Simptomele neuropatiei depind de tipul si de nervii implicati.

Tratament

Cele mai multe tipuri de neuropatie diabetica se inrautatesc in timp. Primul pas pentru persoanele cu orice tip este de a aduce zaharurile din sange intr-un interval tinta convenit cu un medic si de a gestiona tensiunea arteriala crescuta si nivelul colesterolului.

Gestionarea nivelului de glucoza va reduce la minimum riscul de neuropatie diabetica. O parte cheie a tratamentului se concentreaza pe reducerea durerii si gestionarea unora dintre simptome.

Anumite medicamente si tipuri de kinetoterapie pot ajuta la controlul durerii neuropatiei diabetice, alaturi de alte tratamente. Cu toate acestea, ele nu pot repara nervii.

Medicamentele care pot ajuta la gestionarea durerii includ:

  • medicamente anticonvulsive;
  • antidepresive triciclice;
  • medicamente pentru ameliorarea durerii opioide si nonopioide.

O persoana cu neuropatie diabetica ar putea utiliza alte tipuri de antidepresive, cum ar fi inhibitori ai serotoninei-norepinefrinei, pentru a viza alte simptome dureroase ale neuropatiei diabetice. Lotiunile topice, cremele si unele suplimente, pot oferi, de asemenea, ameliorare.