Pentru ca aparitia primelor semne de mucegai necesita o atentie deosebita din partea proprietarilor locuintelor, fiind una din principalele cauze ale astmului, ale bolilor respiratorii si ale degradarii obiectelor de mobilier, specilistii ofera solutii pentru evitarea aparitiei mucegaiului si chiar pentru eliminarea acestuia.
Ce sunt si de ce apar petele de mucegai?
Mucegaiul este un conglomerat de ciuperci microscopice ce se inmultesc prin spori. Acesta apare sub forma unei pete verzui su negre pe pereti sau pe mobila, atat in interior, cat si la exterior. Pentru a creste, acesti spori au nevoie de umezeala. Mediul cald si umed este ideal pentru dezvoltarea mucegaiului, precum si condensul ce poate fi provocat de materialele folosite pentru izolarea peretelui.
Petele de mucegai apar si din cauza infiltratiilor de apa, dar mai ales din cauza puntilor termice sau faptului ca proprietarii nu aerisesc zilnic locuinta. Incalzirea insuficienta si tamplaria termoizolanta sunt alti factori ce contribuie la aparitia mucegaiului. Acesta poate fi de mai multe tipuri, atat mucegaiul alb, cat si specii precum aspergillus, cladosporium, penicillum, alternaria sau stachysbotrys.
Cum previi si cum elimini mucegaiul din casa
Mucegaiul poate provoca afectiuni serioase precum astm, sinuzita fungica, probleme articulare, musculare, de vedere, afectiuni reumatice, renale, ale sistemului nervos sau chiar boli pulmonare. Este necesar ca locuintele sa fie aerisite de doua ori pe zi, in fiecare camera, proprietarii sa foloseasca un aparat special care se numeste dezumidificator pentru eliminarea umezelii in aer, proprietarii sa nu usuce rufele in casa si sa nu amplaseze covoare din materiale textile pe podeaua din baie.
Pentru a scapa de el sunt disponibile numeroase produse pe piata, dar solutiile pot fi si preparate in casa din otet, apa, apa oxigenata, suc de lamaie si bicarbonat de sodiu.