Subiectul alcoolului a fost intotdeauna si ramane destul de controversat, nu numai in randul oamenilor obisnuiti, ci si in randul oamenilor de stiinta. Unii cred ca alcoolul distruge corpul uman, chiar si in doze minime, in timp ce altii sustin ca alcoolul nu poate provoca rau daca este consumat in cantitati rezonabile.
Efectul alcoolului asupra sanatatii umane
In doze mici, alcoolul are un efect stimulant care ajuta la ameliorarea tensiunii musculare si la relaxare. Poate ca acesta este singurul lucru pozitiv, altfel alcoolul nu face decat sa distruga corpul.
Ce organe sunt afectate de alcool?
- Stomacul si pancreasul
In primul rand, alcoolul are un efect negativ asupra organelor digestive: esofagul, stomacul, pancreasul, deteriorarea si distrugerea celulelor suprafetei interioare a organelor digestive si necroza tesuturilor acestora.
- Ficatul
Sub influenta alcoolului, celulele hepatice mor, iar in locul lor se formeaza o cicatrice, care nu indeplineste functiile necesare, ceea ce duce la tot felul de tulburari metabolice. Cea mai periculoasa boala hepatica cauzata de expunerea la etanol este ciroza hepatica, care duce la moarte.
- Creierul si sistemul nervos
In primul rand, alcoolul este periculos pentru creier, deoarece aici concentratia sa este mult mai mare decat in alte organe – acest lucru duce la distrugerea cortexului cerebral, amorteala si moartea ulterioara a partilor sale.
- Sistemul cardiovascular
Alcoolul contribuie la distrugerea celulelor rosii din sange, care sunt responsabile de transportul oxigenului de la plamani la tesuturi. Si aceasta, la randul sau, duce la boli ale sistemului cardiovascular: boala ischemica, ateroscleroza, aritmie, infarct sau chiar moarte.
Cat de mult alcool se poate bea pe zi?
Oamenii de stiinta au determinat o doza sigura de alcool pentru o persoana:
- O doza sigura pentru barbati este de 24 de grame de alcool pe zi. Este vorba de 2 pahare de vin sau 600 ml de bere.
- Pentru femei, doza este la jumatate: 12 grame, adica un pahar de vin sau o sticla mica de bere.
Dar asta nu inseamna ca astfel de doze de alcool pot fi consumate zilnic. Conform recomandarilor OMS, oamenii ar trebui sa se abtina de la alcool cel putin 2 zile pe saptamana. Dar mai mult este mai bine.