Tipuri de derapaje si metode de a redresa masina
Derapajele cu masina exista si pot aparea chiar si pe vreme buna, nu trebuie neaparat sa existe conditii meteo nefavorabile. Pentru a afla cum sa evitati un derapaj, trebuie sa va familiarizati cu tipurile de derapaje si cauzele acestora. De asemenea, merita sa stiti cum sa redresati masina dupa un derapaj atunci cand este deja prea tarziu pentru a-l preveni!
Recuperarea dintr-un derapaj este una dintre cele mai dificile manevre pe care le puteti efectua in timp ce conduceti. Din pacate, majoritatea soferilor decid sa nu participe la cursuri predate de instructor profesionisti, motiv pentru care derapajele ii sperie.
Exista doua tipuri de derapaje: supravirarea si subvirarea. Daca intoarceti roata, dar masina continua sa inainteze, ceea ce poate face ca un autovehicul sa iasa de pe partea carosabila sau pe banda opusa, este o subvirare. Puteti ajunge intr-o asemenea situatie pe o sosea umeda sau inghetata (gheata neagra). Aceasta gheata neagra rezulta din ploaie sau zapada care cad pe suprafata drumului la o temperatura sub 0 grade Celsius si formeaza un strat transparent de gheata. Aceasta pelicula este foarte periculoasa, deoarece este practic invizibila la prima vedere.
Acest tip de derapaj nu se intampla doar primavara devreme sau toamna tarziu, ci se poate intampla si cand treceti cu masina peste o scurgere de ulei sau carburant, fapt care poate avea loc pe tot parcursul anului. O masina supraincarcata mareste riscul de derapaj, la fel si viteza neadaptata conditiilor de drum, anvelopele uzate sau amortizoarele defecte.
Cum sa redresati masina dupa un asemenea episod? Mai intai incetati sa accelerati si apasati usor pedala de frana in timp ce trageti usor de volan in partea opusa. In niciun caz nu ar trebui sa actionati nervos, deoarece situatia ar putea scapa de sub control.
Daca incercati sa intoarceti masina si partea din spate a vehiculului incepe sa alunece in directia opusa, aceasta este o supravirare. Pentru a redresa masina intr-o asemenea situatie, opriti accelerarea si intoarceti volanul in directia opusa.
Tractari masini in Bucuresti | asistenta rutiera | tractări.ro
Derapajul poate fi evitat prin folosirea cauciucurilor adecvate in functie de vreme (vara/iarna), dar si conducand defensiv. In cazul in care un derapaj nu poate fi evitat si nici redresarea masinii nu mai este posibila, recomandat ar fi ca soferul sa apeleze la ajutor specializat din partea unei companii de tractari masini in Bucuresti sau in zona in care se afla. S-ar putea sa fie necesar doar serviciul de asistenta rutiera pentru a repara mici defectiuni, insa in cazuri mai grave, va fi nevoie de o interventie specifica. Aflati detalii accesand tractări.ro!