Rujeola in timpul sarcinii implica o serie de riscuri pentru mama si fat. Acesta este motivul pentru care este important sa se stie cum se manifesta boala si ce se poate face pentru a o preveni.
Rujeola este o boala respiratorie contagioasa care poate fi fatala. Rujeola in timpul sarcinii reprezinta un pericol pentru sanatatea mamei si a fatului, crescand riscul nasterii premature, avortului spontan si malformatiei sugarului.
Ce este rujeola?
Rujeola este o boala cauzata de un virus din familia paramixuvirusului. Acest virus se reproduce in nasul si gatul oamenilor si se transmite atunci cand este expulzat prin tuse sau stranut. Virusul poate ramane in aer sau se poate aseza pe o suprafata, unde ramane activ cateva ore si poate infecta persoanele care vin in contact cu acesta.
Simptomele rujeolei apar la 10-14 zile dupa expunerea la virus si apar sub diferite forme. Acestea includ urmatoarele:
- Febra;
- Tuse si dureri in gat;
- Rinita;
- Conjunctivita;
- Eruptie pe tot corpul.
Aceste simptome apar in doua etape. La inceput apar simptome de raceala sau gripa, precum febra, tuse si dureri oculare. Dupa 2 sau 3 zile, eruptia incepe sa apara si in interiorul gurii. De-a lungul zilelor, eruptia se raspandeste pe tot corpul.
Rujeola este contagioasa din primele zile si pana la 4 zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Fara complicatii, boala dureaza aproximativ 10 zile.
- Rujeola in timpul sarcinii
Femeile gravide care nu au avut niciodata boala sau care nu au primit vaccinul sunt susceptibile la infectie. Medicii avertizeaza ca simptomele rujeolei in timpul sarcinii sunt adesea mai severe si au consecinte pentru fat si sarcina.
Principalele riscuri pentru bebelus sunt:
- Nastere prematura;
- Intrerupere de sarcina;
- Encefalita;
- Orbire;
- Surditate;
- Malformatii fizice.
In plus, riscul de avort nedorit si nastere prematura este ridicat din cauza rujeolei. Daca o femeie face rujeola, ea poate fi tratata cu o injectie de anticorpi numita imunoglobina serica, care ajuta la simptomele mai putin severe. Imunoglobina serica trebuie administrata in decurs de 6 zile de la infectie.
Riscurile vaccinarii la femeile gravide
Vaccinarea impotriva rujeolei se face cu virusul activ. Nu trebuie administrat femeilor insarcinate, deoarece poate trece la copil daca vaccinarea are loc in urmatoarele perioade:
- Cu 6 luni inainte de sarcina;
- In timpul sarcinii;
- Inainte de 30 de zile din viata bebelusului daca femeia alapteaza.