Monstera Monkey este o planta originara din America Centrala – face parte din familia Araceae. Aceasta Monstera Monkey difera de sora sa mare Monstera Deliciosa prin dimensiunea sa (frunzele sale sunt in general mai mici) si prin forma frunzelor sale. In timp ce Monstera Deliciosa are frunze care sunt complet gaurite la capete, Monstera Monkey are frunze cu gauri mai apropiate de nervura mediana, ca si cand ar fi fost perforate.
Amplasarea plantei
Cresterea sa este destul de rapida, cu conditia ca proprietatile mediului sau original sa fie recreat cat mai mult posibil. Planta Monstera se aseaza de preferinta la umbra partiala – fara soare direct (in spatele unei perdele daca este langa o fereastra). Apreciaza umiditatea si caldura. Se pune intr-o camera in care temperatura este in jur de 20 ° C, fara a scadea vreodata sub 15 ° C.
Udarea plantei
Vara trebuie udata in mod regulat. Trebuie insa evitat ca apa sa stagneze in farfurie sau in suporturile pentru ghivece, deoarece aceasta ar putea sa-i putrezeasca radacinile si sa omoare planta. Se pulverizeaza periodic frunzele si radacinile aeriene. Daca planta nu este prea mare se poate scalda vara la fiecare 2 saptamani.
Iarna se spationeaza alimentarea cu apa – se lasa solul sa se usuce intre doua udari. Monstera Monkey va aprecia o cantitate de ingrasaminte la fiecare 2 saptamani – intre aprilie si septembrie.
Inmultirea plantei
Daca se doreste o inmultire a plantei este foarte simplu si anume: se taie doar o bucata din tulpina, chiar sub un nod si se aseaza intr-un pahar cu apa. Se asteapta cel putin 15 zile pentru ca primele radacini sa apara. Apoi, va trebui doar sa se replanteze.
Ce trebuie facut daca frunzele devin galbene?
Acest lucru poate fi cauza mai multor factori:
- Imbatranirea frunzelor: daca ingalbenirea este doar pe cateva frunze (mai degraba cele de la baza, cele mai vechi), acest lucru este destul de normal si se pot taia.
- Prea multa apa: frunzele ingalbenite sunt adesea sinonime cu excesul de umiditate. In acest caz, se raresc udarile si se lasa solul sa se usuce.
- Drenaj slab: frunzele ingalbenite pot aparea, de asemenea, atunci cand solul nu este potrivit, retine apa.