Importanta componentelor unui scaun cu rotile

Din ce este compus un scaun cu rotile? Ce importanta are fiecare piesa in parte?

carucior rulant

Un scaun cu rotile se va dovedi o componenta importanta in viata persoanelor care au suferit anumite interventii sau care nu se pot deplasa singuri pe picioarele lor. Fie ca actioneaza ei insisi scaunul cu rotile sau sunt ajutati de ingrijitori, utilizatorii trebuie sa cunoasca modul de functionare al acestui dispozitiv ortopedic, precum si componentele acestuia.

Din ce este compus un scaun cu rotile? Ce importanta are fiecare piesa in parte?

Scaunul cu rotile este compus din:

  • Rotile din spate – foarte importante pentru orice carucior rulant manual. Rotile au spite sau sunt formate dintr-un plastic tare. Rotile spitate cu tije subtiri de metal sau spite necesita ingrijire speciala, iar dimensiunile lor afecteaza modul in care scaunul cu rotile va functiona. Practic, dimensiunile rotilor din spate determina pozitia jantei de impins in relatie cu mainile.

  • Anvelopele – pneurile scaunelor cu rotile pot fi pneumatice sau solide, pot necesita o anumita presiune a aerului pentru a oferi performante optime. Pneurile dau, de obicei o utilizare mai simpla, o plimbare mai lina si sunt mai usor de propulsat decat anvelopele solide. Cele solide sunt umplute cu un miez de spuna pentru neaplatizare.

  • Jantele de impins – acestea sunt de regula atasate la roata de langa janta si sunt importante pentru utilizatorii care nu au ingrijitori sau persoane apropiate care sa ii ajute.

  • Blocarile de roti sau franele – acestea sunt accesorii disponibile in versiuni de montare scazut si inalt, fara a interfera cu utilizarea confortabila a scaunului. Utilizarea franelor este foarte importanta, prezentata in manualul utilizatorului, iar proprietarii scaunului cu rotile trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile pentru a se acomoda cu blocarea rotilor.

Scaun cu rotile | carucior rulant | MagazinulOrtopedic.ro

scaun cu rotile

  • Rotile din fata – rolele sunt cele doua roti mici din fata, care pot imbunatati manevrabilitatea scaunului cu rotile, dar tind sa se prinda in crapaturile si fisurile suprafetelor.

  • Cotierele – cotierele reprezinta componenta care ofera un sprijin suplimentar utilizatorilor, conform opiniiilor specialistilor MagazinulOrtopedic.ro, dar care totodata le poate ingradi libertatea.

  • Scaunul propriu zis – scaunul trebuie sa fie cat se poate de ingust, fara a atinge oasele de la sold, cu o adancime care sa furnizeze sprijin corect in zona coapselor.