Primele cuvinte la bebelus – rolul parintelui in formarea limbajului copilului

Parintii care nu mai au rabdare si isi doresc sa se bucure cat mai repede de primele cuvinte ale copiilor lor trebuie sa le citeasca frecvent povesti, sa le explice in permanenta ceea ce vad in jur, sa ii invete, de pilda, culorile, denumirile obiectelor din jur, activitatile pe care le desfasoara etc.

dezvoltarea limbajului copiilor

Fiecare copil este diferit. Fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm. Unii copii fac primii pasi inainte de a implini varsta de un an, altii merg mai tarziu. Unii copii spun primele lor cuvinte la varsta de 5-6 luni, altii nu vorbesc nici la varsta de un an si jumatate. Important este ca parintii sa stea linistiti si, in cazul in care nu observa nimic in neregula care i-ar putea trimite la un specialist, sa incerce sa ajute copiii sa deprinda limbajul in propriul lor ritm.

Importanta lecturii si a implicarii parintilor in dezvoltarea limbajului copiilor – primele cuvinte

Studiile efectuate recent in domeniu arata faptul ca lectura are un impact major asupra dezvoltarii limbajului copiilor. Nu numai varsta de debut a limbajului conteaza, ci si claritatea si corectitudinea pronuntarii cuvintelor si bogatia vocabularului. Sunt anumiti factori care influenteaza vorbirea, de la conversatia cotidiana a parintilor, la lectura.

Parintii care nu mai au rabdare si isi doresc sa se bucure cat mai repede de primele cuvinte ale copiilor lor trebuie sa le citeasca frecvent povesti, sa le explice in permanenta ceea ce vad in jur, sa ii invete, de pilda, culorile, denumirile obiectelor din jur, activitatile pe care le desfasoara etc. De asemenea, copiii trebuie incurajati sa repete sunete din cate doua litere.

Odata cu cresterea copilului, parintii trebuie sa il ajute sa isi dezvolte vocabularul, sa ii raspunda la intrebari, sa ii citeasca povesti seara, inainte de culcare, si sa se ajute de ilustratii pentru a-i explica micutului o anumita idee. Copilul are nevoie de toata atentia parintilor in ceea ce priveste dezvoltarea vocabularului, are nevoie sa fie incurajat sa vorbeasca si sa isi imbogateasca permanent vocabularul.

Ce pot face parintii pentru a ajuta copiii sa isi dezvolte vocabularul si limbajul? Sa citeasca expresiv si nu foarte repede, sa vorbeasca in mod clar si cursiv, sa evite sa se prosteasca si sa foloseasca cuvinte stalcite. De asemenea, parintii trebuie sa isi incurajeze copiii sa puna intrebari, sa le ofere variante de raspuns si sa raspunda cu claritate tuturor nelamuririlor pe care le au.