Autocunoasterea – punctul forte al liderilor

Autocunoasterea este un obiectiv care poate fi indeplinit independent, insa feedback-ul, instruirea si dezvoltarea asistata de specialisti sunt cheia pentu a avea parte de schimbari de succes.

cum sa devii lider

Autocunoasterea – punctul forte al liderilor

Constientizarea sau constiinta de sine a fost mentionata drept cea mai importanta caracteristica a liderilor, potrivit autorilor ”Cum sa devii un lider mai bun” care a fost publicat in MIT Sloan Managament Review. Aceasta demonstreaza o capacitate de a evalua sincer convingerile proprii, dar si impactul lor asupra altora. Intelegerea noastra despre noi inine si despre lumea noastra este limitata. Desi la unii oameni se intampla des, rare sunt momentele in care oamenii se sustrag gandurilor lor si reflecteaza asupra realitatii situatiei prin care trec.

Eckhart Tolle spunea ca in fiecare moment, constiinta creaza lumea in care traiesti. Gandurile, credintele si perceptiile noastre creaza lumea din jurul nostru. Nu exista realitate obiectiva. Studiile psihologice spun ca principiile, credintele si fundamentele unui om sunt dezvoltate inainte de a ajunge la varsta de cinci ani. Cele mai multe dintre experientele pe care le traim acum sunt dictate de credintele care isi fac de cap in subconstientul nostru.

Un studiu efectuat in 2010 a constatat ca autocunoasterea este cel mai puternic predictor al succesului general. Constientizarea propriilor slabiciuni le permite liderilor sa lucreze cu altii care au puncte forte diferite fata de ei, le este mult mai usor sa accepte ideea ca altcineva poate avea idei sau abilitati mai bune decat ale lor si, prin urmare, sa beneficieze de acestea. Lipsa cunoasterii de sine ii poate afecta si pe altii.

Autocunoasterea si constiinta sinelui este un proces continuu.

Este un proces de reflectie care are loc de-a lungul anilor. Este o verificare continua pentru a vedea unde va aflati, cum va raportati la ceilalti si care va sunt punctele slabe si cele tari. Autocunoasterea este o incercare de a imbunatati si de a intelege modul in care gandirea si actiunile sunt influentate de experientele pe care le traiti.

Printr-o autocunoastere profunda puteti creste inteligenta emotionala, devenind mai apropiat de nevoile si problemele celorlalti si, de asemenea, puteti gestiona mai usor actiunile pe care le aveti de facut. Autocunoasterea este un obiectiv care poate fi indeplinit independent, insa feedback-ul, instruirea si dezvoltarea asistata de specialisti sunt cheia pentu a avea parte de schimbari de succes. Cunoasteti-va prin proprii ochi si propriile credinte, dar incercati sa va oglinditi si in ochii altora!