Painea veche poate fi utilizata inca, cu ajutorul sau obtinandu-se preparate culinare delicioase:
Bile de paine
Painea inmuiata in lapte poate fi ingredientul de baza pentru a face bilute de paine. Pot fi ingrosate pur si simplu cu oua si imbogatite cu parmezan si patrunjel si apoi prajite in ulei de masline, sau gatite in sos de rosii, la fel ca si in varianta cu carne, mai cunoscuta.
Placinte sarate si pizza cu paine
Daca nu doriti sa radeti painea uscata, o puteti taia in bucati si o puteti folosi pentru a face placinte sarate si pizza cu paine. Pentru placinte sarate, este suficient sa inmuiati painea in apa sau lapte. Dupa ce s-a inmuiat, painea se amesteca cu un mix de oua batute, branza rasa, sare si piper si se coace intr-o forma acoperita cu hartie de copt.
Dupa treizeci de minute de coacere, veti observa o crusta aurie la suprafata: placinta delicioasa si simpla este gata! Pentru a o face mai bogata, puteti alege sa o umpleti dupa propriul gust si imaginatie. Se pot adauga branza, mezeluri, legume de sezon sau masline, dupa gust.
Daca ai chef de pizza si ai niste resturi de paine, fa o pizza din paine veche. Se taie painea in felii groase si se aranjeaza pe o tava de copt. Se inmoaie painea cu lapte. Imediat dupa aceea, se stropeste suprafata cu sos de rosii. Se condimenteaza cu sare, se stropeste cu ulei si se adauga mozzarella si oregano. Coaceti si bucurati-va!
Galuste de paine
Galustele de paine sunt o alternativa rapida si practica la galustele de cartofi. Pur si simplu se inmoaie painea cu lapte si se adauga faina si ouale in proportiile potrivite pentru a obtine un aluat neted si dens. Unele persoane le imbogatesc si cu parmezan si nucsoara.