Metronom, un film pentru mai multe generatii

Metronom

In anii 70, tinerii romani sunt nevoiti sa se supuna regulilor impuse de Securitate.

Numele Ceausescu este pronuntat o singura data de-a lungul filmului, intr-o gluma. Libertatea de exprimare este si a fost mereu un subiect preferat de catre numerosi cineasti, scriitori sau documentaristi. Principalul motiv este oferit, cel mai probabil, de capacitatea privitorului/cititorului de a se transpune cu mai mare usurinta in pielea personajelor, care-si cauta cu orice pret dreptul fundamental de a fi liber. Daca finalul filmului ne duce cu gandul si spre o anumita „razbunare”, atunci, de cele mai multe ori, actul artistic este un succes. Libertatea poate fi exprimata in arta prin mai multe modalitati, iar filmele ajung cel mai bine si direct la sufletul oamenilor.

In filmul Metronom, Alexandru Belc isi imagineaza povestea unui cuplu de liceeni, implicat, in anii ’70, in scrierea de scrisori catre emisiunea Metronom de la cunoscutul radio Europa Libera. Unul dintre cele mai importante simboluri al rezistentei anti-comuniste prin muzica, Metronom va ramane in memoria colectiva a tuturor celor care au trait in perioada comunista si au evadat din intunecimea „Epocii de Aur” ca fiind arma libertatii. Vocea lui Cornel Chiriac era pentru ei unicul balsam, intr-un imens penitenciar rigid si friguros. Acesta a prezentat-o din iunie 1969 pana in martie 1975, cand a fost ucis, la München.

Punctul zero al scenariului este constituit de momentul in care personajul principal masculin primeste sansa de a pleca definitiv din tara impreuna cu intreaga sa familie si, astfel, cei doi indragostiti sunt nevoiti sa se desparta. Cum vor arata ultimele zile din povestea lor de iubire este motivul principal pentru care nu trebuie sa ratati acest film.

Personal, suntem de parere ca Metronom este mai important decat orice lectie de istorie care ne-ar vorbi despre Radio Europa Libera. Prin acest film, generatia noua, tinerii, afla cat de negre erau acele vremuri pentru tinerii din Romania. Libertatea, pe care noi o avem acum si pe care generatiile urmatoare o vor trata ca pe un bun prieten, era acum 50 de ani un vis aproape imposibil.