Diferite afectiuni pot determina rinichii sa functioneze mai putin eficient – acest lucru previne indepartarea deseurilor fapt ce poate provoca insuficienta renala.
Insuficienta renala apare atunci cand o persoana are mai putin de 15% functie renala. Rinichii filtreaza sangele si indeparteaza apa si reziduurile din corp.
Tipuri
Exista 2 tipuri de insuficienta renala: acuta si cronica.
- Acuta
Insuficienta renala acuta apare brusc, de obicei in cateva ore sau zile. Poate aparea din cauza traumei la rinichi sau scaderea fluxului sanguin in zona. Poate aparea si din cauza unui blocaj, cum ar fi o piatra la rinichi sau a unei tensiuni arteriale foarte mari.
- Cronica
Cand o afectiune este cronica, inseamna ca exista de o perioada lunga de timp. Deteriorarea rinichilor apare treptat si poate duce in cele din urma la insuficienta renala.
Simptome
Simptomele variaza foarte mult in functie de stadiul in care este persoana si daca are insuficienta renala acuta sau cronica. Desi simptomele pot incepe in orice stadiu al bolii renale, ele incep de obicei in etapele ulterioare. Simptomele tipice ale insuficientei renale includ:
- umflarea picioarelor datorita retentiei de lichide;
- probleme cu somnul;
- crampe musculare;
- amorteala sau furnicaturi la degete sau la picioare;
- pierderea poftei de mancare;
- gust metalic in gura.
Simptomele pot include, de asemenea:
- durere de cap;
- producand putina sau deloc urina;
- probleme de respiratie;
- greata si varsaturi;
- modificari ale culorii pielii.
Diagnostic
Pentru a diagnostica boala, un profesionist poate efectua un test de sange sau de urina. Un test de sange masoara nivelul creatininei. Daca exista mai multa creatinina in sange, este posibil ca rinichii sa nu functioneze bine. Un test de urina verifica daca exista albumina, o proteina care poate trece prin urina daca rinichii sunt deteriorati.
Prevenirea
Masurile preventive includ:
- tratarea infectiilor tractului urinar pentru a preveni afectarea rinichilor;
- limitarea consumului de alcool;
- incetarea fumatului;
- o dieta sanatoasa;
- mentinerea unei greutati sanatoase;
- exercitarea a cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii.