Cat de grava este fluoroza dentara?

Fluoroza este determinata de expunerea continua la un nivel crescut de fluor dar si de ingestia unica a unei doze mari de fluor

fluoroza dentara

Fluoroza dentara nu este altceva decat perturbarea procesului de mineralizare si de amelogeneza a smaltului dintilor, in urma ingestiei cronice de fluor. Manifestarea clinica a acestui fenomen a fost descrisa drept smalt patat pentru prima data, fiind pusa pe seama consumului excesiv de fluor din apa potabila. Ulterior, s-a demonstrat faptul ca acest smalt patat este datorat fluorului consumat in exces in procesul de formare si maturare a smaltului. Fluoroza dentara nu este, asadar, altceva decat un aport excesiv de fluor, care determina hipomineralizarea smaltului.

Cum afecteaza fluoroza dentara sanatatea orala a pacientilor

Aportul excesiv de fluor poate sa afecteze smaltul in toate perioadele de dezvoltare a pacientului, insa perioada maturarii pre-eruptive este cea mai importanta si mai vulnerabila. Consumul de apa cu un continut ridicat de fluor de catre copii in primii 6 ani de viata este important pentru fluoroza dentara. De aceasta afectiune pot fi afectati atat dintii temporari, cat si cei permanenti, in conditiile in care ingestia de fluor este uniforma. Adesea, dintii permanenti sunt mai afectati decat cei temporari.

Fluorul duce la formarea unui smalt poros, care determina cresterea dimensiunilor spatiilor intercristaline care sunt umplute cu apa si cu proteine. Fluoroza este determinata de expunerea continua la un nivel crescut de fluor dar si de ingestia unica a unei doze mari de fluor. Riscul aparitiei fluorozei este direct proportional cu aportul de fluor pe parcursul perioadei de mineralizare a dintelui.

Cu cat aportul de fluor in timpul formarii dintelui este mai mare, cu atat fluoroza este mai severa. Asadar, un aport optim de fluor este benefic si nu va determina aparitia fluorozei, acesta fiind de 0,05 pana la 0,07 f/kg corp/ zi. Un important factor de risc pentru aparitia fluorozei este reprezentat de folosirea pastelor de dinti cu fluor de catre copiii mai mici de 3 ani. Aici poate fi vorba despre cantitatea de pasta folosita, de frecventa periajului, daca cei mici pot indeparta toata pasta din cavitatea bucala prin clatire sau daca ingereaza pasta de dinti si multe altele.