Acneea prezinta leziuni acneice localizate pe nas, frunte, obraji, spate, umeri si trunchiul superior. Asa-numita acnee retentionala are ca rezultat puncte negre sau cosuri albe. Acneea inflamatorie are ca rezultat noduli si chisturi care pot lasa urme rosii ce tind sa dispara in timp, lasand uneori o pata intunecata sau cicatrice.
Tipuri de acnee
In general, exista 2 tipuri de acnee, in functie de absenta sau prezenta inflamatiei in jurul leziunilor cutanate. Aceasta inflamatie are ca rezultat leziuni rosii, umflate.
Acneea retentionala
Aceasta forma de acnee este lipsita de semne de inflamatie. Leziunile observate sunt comedoane deschise („puncte negre”) sau inchise („pete albe”), rezultate din acumularea de exces de sebum in foliculii de par.
Acneea inflamatorie sau mixta
Aceasta forma de acnee este complicata de inflamatii. Leziunile pot fi superficiale (papule care se pot dezvolta in pustule) sau profunde (noduli si chisturi). Atunci cand nodulii si chisturile se rup, pot lasa cicatrici mai mult sau mai putin de durata sau urme rosii care tind sa dispara in timp, lasand uneori o pata putin mai intunecata decat restul pielii.
Acneea sugarului
Aceasta este o eruptie de cosuri asemanatoare acneei juvenile care apare la nou-nascuti. Se datoreaza si modificarilor hormonale: o scadere a hormonilor materni in corpul bebelusului dupa nastere. Aceasta acnee nu necesita tratament special.
- Care sunt complicatiile acneei?
Pe langa cicatricile si mai multe semne colorate de pe piele, complicatiile acneei sunt in principal psihologice. Pentru a preveni acneea sa devina un handicap social, este esential ca persoanele care sufera de aceasta sa fie ingrijite medical, chiar daca, in mod obiectiv, acneea lor este minora. Suferinta psihologica este un motiv suficient pentru implementarea unui tratament medicamentos, eventual completat de ajutor psihologic.
- Diagnosticul acneei
Diagnosticul acneei se face avand in vedere leziunile si caracteristicile pacientului (varsta, sex, administrarea de contraceptive sau alte medicamente etc.).
In functie de leziunile observate si de amploarea acestora, medicul defineste gradul de severitate al acneei: minor, moderat sau sever. Acneea severa se caracterizeaza prin prezenta nodulilor si chisturilor care cresc riscul de cicatrici de durata.
In functie de acesti parametri diferiti, medicul va alege un tratament adaptat pacientului si severitatii acneei. Tratamentul acneei implica diferite tratamente, unele destinate aplicarii pe piele, altele destinate administrarii pe cale orala. Se estimeaza ca intre 10 si 20% dintre persoanele care sufera de acnee necesita tratament. Acest lucru va trebui continuat timp de cateva luni, chiar si un an.