Vitaminele si beneficiile acestora pentru sanatate

Vitaminele pot fi consumate intr-o varietate de moduri. Cele mai frecvente vitamine sunt obtinute prin alimentele pe care le consumam, dar in functie de traditiile culturale sau culinare, este posibil sa existe un aport natural mai scazut in cazul unor anumite vitamine.

vitaminele

Vitaminele si beneficiile acestora pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale vitaminelor includ capacitatea lor de a preveni si trata diverse afectiuni, inclusiv probleme cardiace, niveluri ridicate de colesterol si tulburari de vedere sau probleme dermatologice. Majoritatea vitaminelor faciliteaza multe dintre mecanismele organismului si efectueaza functii care nu poti fi indeplinite de alti nutrienti.

Vitaminele pot fi consumate intr-o varietate de moduri. Cele mai frecvente vitamine sunt obtinute prin alimentele pe care le consumam, dar in functie de traditiile culturale sau culinare, este posibil sa existe un aport natural mai scazut in cazul unor anumite vitamine. Prin urmare, industria alimentara a scos pe piata diverse suplimente care pot stimula continutul de vitamine din organism. Multivitaminele sunt adesea considerate cea mai buna optiune pentru imbunatatirea echilibrului general al corpului, mai ales daca mesele de baza nu sunt luate la timp.

Vitamina A sau retinolul este utila in tratarea tulburarilor de vedere, acneei, afectiunilor cutanate si a infectiilor, precum si accelerarea procesului de vindecare a ranilor sau in mentinerea sanatatii parului.

Vitamina B1 poate preveni boli cardiace si indigestia, stimuland in acelasi timp metabolismul, circulatia sangelui si dezvoltarea creierului. Aceasta vitamina, impreuna cu B2 si B3, este esentiala pentru pacientii varstnici care au nevoie de extra nutrienti din cauza dementei sau bolii Alzheimer.

Vitamina B2 ajuta la tratamentul cataractei, a afectiunilor cutanate si a anemiei, imbunatatind in acelasi timp activitatea metabolica, imunitatea si sistemul nervos. Vitamina B3 poate reduce astenia, migrenele, tulburarile cardiace, hipertensiunea, colesterolul din sange si efectele diabetului. Vitamina B5 poate ameliora stresul si infectiile. Vitamina B6 este utila in tratamentul diabetului zaharat, hemoragiilor, convulsiilor, sangerarilor menstruale excesive, stresului, insomniei si raului de miscare. Vitamina B7 este utila in cazul problemelor de piele si stimuleaza sanatatea parului. Vitamina B9 sau acidul folic este un instrument foarte puternic impotriva anemiei, cresterii anormale a creierului. Consumul acestei vitamine este asociata cu prevenirea defectelor de tub neural si este recomandata femeilor insarcinate. Combinata cu B6 si B9, vitamina B12 reduce diferitele afectiuni cardiace, inclusiv AVC.

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti din corpul uman. Vitamina D este benefica pentru repararea oaselor si stimularea imunitatii. Vitamina E este folosita pentru ingrijirea pielii, in ameliorarea simptomelor menopauzei, menstruatiilor dureroase si tulburarilor oftalmologice. Vitamina K impiedica sangerarea interna, fluxul menstrual excesiv si are capacitatea de a imbunatati coagularea sangelui.