Totul despre conceptia naturala

conceptia naturala

Conceptia naturala este acel moment unic in care o noua fiinta va iesi din uniunea gametilor feminini si masculini. Aceasta are loc in treimea exterioara a uneia dintre cele 2 trompe uterine ale femeii.

Cand se poate intampla?

In momentul ovulatiei si pe durata scurta de viata a ovulului – estimat a fi de 12 – 24 de ore. Pentru ca acest ovul, celula sexuala feminina, sa fie fertilizata de un spermatozoid, actul sexual trebuie sa aiba loc in acest moment sau in zilele anterioare: spermatozoizii pot trai intr-adevar cateva zile in interiorul celulei datorita prezentei de mucus cervical.

Acest mucus, protejeaza si stocheaza sperma care se depune adanc in vagin, in material seminal, in timpul actului sexual. De asemenea, ii permite sa se miste si sa urce in manunchiuri spre tuburi, unde se poate intalni cu ovulul.

In absenta mucusului fertil, dimpotriva, spermatozoizii mor rapid in mediul acid al vaginului.

Cum se face conceptia naturala?

Comparativ cu ovulul, care este circular, spermatozoizii sunt celule mici formate dintr-un cap si un flagel, un fel de coada care le asigura mobilitatea.

Cand ovulul este eliberat din ovar, mii de spermatozoizi sunt prezenti la intrarea in colul uterin. Dar numai unul va putea fertiliza oul. Apoi incepe o cursa de viteza, iar fiecare spermatozoid elibereaza mii de celule nutritionale care inconjoara oul.

Abia apoi poate patrunde in interiorul ovulului: din acest moment, membrana pelucida care inconjoara celula feminina se blocheaza, prevenind orice noua penetrare. Fertilizarea are loc.

Prima celula umana

Fiecare celula, cea a tatalui si cea a mamei, aduce in nucleul sau 23 de cromozomi care se amesteca 2 cate 2 pentru a forma o noua celula umana, bogata in 46 de cromozomi organizati pe perechi.

Este prima celula a noii fiinte. Din aceasta va rezulta un baiat sau o fata cu miliarde de celule. Dar toate vor avea acelasi capital genetic ca cel al acestei prime celule.

Prima diviziune celulara

Aceasta prima celula incepe apoi sa se imparta in 2 celule identice cu prima. Apoi, fiecare dintre aceste 2 celule se imparte in 4, 8, 16 celule care se aglomereaza pana cand arata ca o mure mica, de unde si numele sau latin de morula.

In acest stadiu incipient poate aparea o anumita diviziune care va duce la dezvoltarea a 2 fiinte in loc de una din acelasi patrimoniu genetic: vor fi gemeni identici.