Protocol: reguli vestimentare ale familiei regale britanice

reguli vestimentare

Atunci cand un membru al Familiei Regale Britanice se imbraca pentru o zi, tinuta sa nu este niciodata lasata la voia intamplarii. Acestea sunt intotdeauna analizate si gandite in conformitate cu protocolul, care, la randul sau, depinde de aparitiile publice planificate, de persoanele cu care se intalnesc si de locurile pe care le viziteaza in timpul zilei. Un set strict de reguli pe care regalitatea engleza le cunoaste pe de rost.

  • Tinuta militara este obligatorie la inmormantari

Cum Regatul Unit tocmai si-a luat ramas bun de la Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie 2022, clanul Windsor a fost nevoit sa respecte un cod vestimentar precis. In special, acesta prevede ca, in timpul diferitelor ceremonii de omagiere, membrii activi ai familiei care au servit in armata sau care au onoruri si titluri militare trebuie sa poarte uniforma. Printre acestia se numara Regele Carol al III-lea, Printesa Ana si Printii Edward si William. Printului Andrew, caruia i-au fost retrase toate titlurile militare in 2021 din cauza implicarii sale in afacerea Epstein, ii este interzis sa le poarte.

  • In calatorii, familia regala trebuie sa aiba in bagaj o haina neagra

In cazul in care un membru al familiei moare in timp ce se afla in misiune oficiala, Familia Regala trebuie sa asigure un schimb de haine negre. In cazul unui deces, acestia trebuie sa coboare din avion in haine de doliu. Aceasta regula a fost introdusa dupa ce regina si-a pierdut tatal, regele George al VI-lea, in timp ce calatorea in Kenya. Trebuia gasita in graba o tinuta adecvata.

  • Baieteii din familia regala trebuie sa poarte pantaloni scurti

Printul Louis a purtat intotdeauna pantaloni scurti, inca de la o varsta foarte frageda. Motivul: este obisnuit ca baietii din clasele aristocratice sa poarte pantaloni scurti pana la implinirea varstei de opt ani. Pantalonii sunt rezervati pentru baietii sau barbatii din clasa de mijloc.

  • Palaria este aleasa in functie de eveniment si loc

Femeile regale isi aleg palariile in functie de anumite criterii. Kate Middleton are obiceiul de a face referire la tarile pe care le viziteaza. De exemplu, in vizita din Canada, aceasta a purtat o palaria rosie cu frunze de artar. Regina Elisabeta a II-a obisnuia sa le foloseasca pentru a trimite mesaje.