Principalele afectiuni ale pielii la reptile

Reptilele pot adaposti salmonella pe pielea lor fara a prezenta simptome. Aceste bacterii pot fi transmise oamenilor

reptile

Afectiunile pielii constituie un sfert din patologiile intalnite la reptile. Simptomele sunt diverse: caderea solzilor sau a pielii in afara perioadelor de naparlire sau in timpul naparlirii incomplete, ulcere sau abraziuni, necroza a pielii, vezicule, arsuri etc.

Conditiile de intretinere (suprafata si temperatura medie a terariului, alimentele) joaca un rol foarte important in sanatatea pielii, a solzilor sau a cochiliei reptilelor. Prin urmare, este foarte important sa se ofere reptilei toate ingrijirile de care are nevoie specia (care variaza foarte mult de la o specie la alta).

Afectiuni parazitare

Pielea reptilelor poate fi infestata cu multi paraziti externi. Prezenta acestor paraziti provoaca uneori aparitia mancarimii, care poate provoca infectii si / sau descuamare a pielii.

De exemplu, se poate observa prezenta capuselor sau a zgarieturilor. Exista, de asemenea, uneori noduli de piele care adapostesc larve de viermi.

Broastele testoase sunt, de asemenea, frecvent infestate de mioze (dezvoltarea larvelor de muste in tesutul pielii) si lipitori (in principal parazitarea broastelor testoase acvatice). In cele din urma, serpii adapostesc uneori un acarian numit Ophionyssus natricis.

Boli bacteriene si fungice

Acestea pot fi cauza ulcerelor cutanate. Acest lucru afecteaza in principal broastele testoase. Boala ulcerativa cutanata septicemica este o boala cauzata de bacteriile prezente in mod normal in flora digestiva. Aceasta bacterie, Citrobacter freundii, provoaca tulburari ale pielii prin contaminarea ranilor.

Afecteaza in special speciile acvatice (si in special broastele testoase). Se observa apoi tulburari generale (anorexie, depresie) asociate cu simptome cutanate (ulceratii pe membre, coada si coaja, necroza, hemoragie etc.). Moartea are loc rapid din cauza sepsisului.

Reptilele pot adaposti salmonella pe pielea lor fara a prezenta simptome. Aceste bacterii pot fi transmise oamenilor. Asadar, spalarea mainilor este obligatorie dupa ce s-a manipulat reptila.

Alte afectiuni ale pielii:

Dermatita umeda (cunoscuta si sub denumirea de sindromul Blister Disease) este uneori observata la serpi si soparle. Aceasta boala provoaca aparitia de vezicule intre keratina si stratul germinal al solzilor (mai ales ventral la serpi). Acestea contin initial un lichid steril.

Dar, contaminarea bacteriana poate aparea daca se strapung. Apoi se observa aparitia pustulelor sau ulcerelor. Carapacea testoaselor se poate deforma din cauza osteofibrozei, la fel si maxilarul si membrele soparlelor.