Mararul – mai mult decat o simpla mirodenie, un leac pentru multe boli

Mararul este unul dintre cele mai apreciate si folosite condimente, atat la salate si la felul doi, cat si la unele supe, in preparate vegetariene si raw vegane, pentru gustul deosebit, usor intepator. Mararul este originar din regiunile est-mediteraneene, fiind folosit in Evul Mediu chiar pentru a alunga spiritele rele.

mararul

Mararul – mai mult decat o simpla mirodenie, un leac pentru multe boli

Mararul este unul dintre cele mai apreciate si folosite condimente, atat la salate si la felul doi, cat si la unele supe, in preparate vegetariene si raw vegane, pentru gustul deosebit, usor intepator. Mararul este originar din regiunile est-mediteraneene, fiind folosit in Evul Mediu chiar pentru a alunga spiritele rele. Efectele benefice ale mararului sunt cunoscute de cateva mii de ani, fiind o mirodenie foarte utilizata in India si in Europa. Mararul, pe langa aromatizarea fripturilor, a sosurilor si a salatelor, este un excelent remediu pentru diferite afectiuni.

Efectele mararului asupra sanatatii

Mararul este o planta bogata in potasiu, in sulf si sodiu, fiind si un excelent diuretic. Are rolul de a ameliora anxietatea, de a trata insomnia, epuizarea nervoasa si tulburarile digestive, intarind unghiile. Cu excelente proprietati antispastice si diuretice, antiinflamatorii si digestive, in trecut era folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie si pentru a reduce excesul de alcool.

Infuzia de marar stimuleaza sistemul digestiv, trateaza durerile de cap, stimuleaza lactatia si elimina gazele intestinale si crampele. Mararul este ideal pentru ingrijirea danturii, curatand in profunzime dintii si gingiile, oprind proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si formarea cariilor. Mestecarea frunzelor de marar poate calma durerile provocate de sensibilitatea dentara, iar pentru o respiratie proaspata se recomanda gargara cu decoct din seminte de marar.

Atunci cand este administrat sub forma de infuzie, mararul reduce febra, stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste libidoul si tonusul general. Doua cani de infuzie de marar pe zi sunt recomandate in cazul retentiei de apa, al surplusului de greutate si al spasmelor gastrice, dar si pacientilor care sufera de ulcer. Uleiul de marar poate combate balonarea si gazele intestinale, daca este adaugat in ceai, fiind eficient si in tratarea problemelor hepatice, a colicilor si impotriva durerilor menstruale.

Un remediu mai putin cunoscut pentru persoanele care sforaie foarte tare este reprezentat de picurarea uleiului de marar pe un prosop asezat langa perna. Pe piata se gasesc o multime de preparate naturiste pe baza de marar, care pot fi pregatite si acasa: infuzia cu marar, cat si pulberea de marar, tinctura si ceaiul.