Gripa bebelusi – simptome și tratament

Gripa bebelusi poate fi foarte periculoasa. Bebelusii de 6 luni si mai mari au nevoie de un vaccin antigripal in fiecare an

gripa bebelusi

Gripa bebelusi poate fi foarte periculoasa. Bebelusii de 6 luni si mai mari au nevoie de un vaccin antigripal in fiecare an. Ajuta la protejarea copiilor de probleme grave de sanatate.

Este mai mult decat un simplu nas infundat si o durere in gat. Este foarte important ca parintii sa isi protejeze bebelusii de gripa. In cazuri rare, gripa poate provoca moartea. In 2017, gripa a provocat un numar record de decese la copii. Majoritatea copiilor care au murit nu au primit un vaccin antigripal.

Gripa se raspandeste usor de la persoana la persoana. Cand cineva care are gripa tuseste, stranuta sau vorbeste, virusul se raspandeste prin aer. Bebelusul se poate infecta cu gripa daca respira virusul sau daca atinge ceva, spre exemplu o jucarie, care are virusul gripal pe ea si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.

Bebelusii si copiii mai mici de 5 ani – si in special cei mai mici de 2 ani – au mai multe sanse decat copiii mai mari, sa aiba complicatii din cauza gripei. De asemenea, copiii prematuri prezinta un risc crescut de complicatii grave cauzate de gripa. 

CDC recomanda ca bebelusii prematuri sa primeasca majoritatea vaccinurilor, inclusiv vaccinul antigripal, in functie de varsta lor cronologica (perioada de la nastere). Chiar daca un bebelus este nascut mic sau cu o greutate scazuta la nastere, isi poate primi vaccinul in acelasi timp cu alti bebelusi care au aceeasi varsta.

Daca bebelusul prezinta oricare dintre aceste semne si simptome ale gripei, parintii trebuie sa apeleze imediat la asistenta medicala:

  • oboseala;
  • tuse;
  • febra, frisoane;
  • dureri corporale sau musculare;
  • nas infundat;
  • varsaturi;
  • diaree.

Medicul poate prescrie un tratament pentru tratarea gripei. Antiviralele, de asemenea, pot ajuta la prevenirea complicatiilor grave ale gripei, cum ar fi o infectie pulmonara numita pneumonie. 

Pentru gripa, antiviralele functioneaza cel mai bine daca sunt utilizate in termen de 2 zile de la aparitia semnelor sau simptomelor. Este foarte importanta hidratarea. Parintii trebuie sa il hidrateze pe cel mic foarte bine. De asemenea, se recomanda mesele mici si dese.