Implantul dentar este o noua tehnica utilizata de medicii stomatologi pentru a inlocui un dinte lipsa. Inaintea unei astfel de interventii, pacientii au o serie de intrebari despre natura acestui corp strain care se va monta in gura, din ce sunt facute implanturile dentare, cum sunt asezate, cat costa, dar si alte si alte intrebari.
Ce este implantul dentar?
- Un implant dentar actioneaza ca un dinte artificial si, prin urmare, este insurubat ferm in osul maxilarului pentru a sustine proteza dentara sau dintele atasat de acesta. Scopul principal este de a inlocui radacina unui dinte deteriorat sau rupt si de a sustine o proteza, actionand ca un intermediar cu osul maxilarului.
- Prin urmare, implantul va putea transmite osului eforturilor de mestecare si astfel va funcționa ca un amortizor. Concret, un implant dentar este o tija metalica (care poate masura intre 10 si 15 mm lungime) fabricata din titan. Acest metal este perfect compatibil cu corpul uman, ceea ce reduce considerabil riscul de respingere. In prezent, unele implanturi sunt fabricate din zirconiu care prezinta aceleasi avantaje in ceea ce priveste biocompatibilitatea, in timp ce au o culoare mult mai discrete decat cele din titan.
- Odata ce implantul dentar este pus la locul lui, perioada de vindecare poate dura cateva saptamani, metalul folosit permitand osului maxilarului sa colonizeze implantul, astfel incat sa poata fi integrat perfect in restul maxilarului. Asadar, trebuie sa se faca o diferenta clara intre implant a carui functie principala este de a oferi sprijin si proteza care inlocuieste dintele.
- Exista o gama variata de implanturi dentare, care difera in general prin forma lor. Acestea pot fi cilindrice, conice sau pot avea forma unei lame, a unui disc etc. Exista, de asemenea, doua tipuri principale de montare a implantului, primul este direct in maxilar si permite mentinerea unuia sau a mai multor dinti, iar al doilea este subperiostal si plasat sub gingii pentru a sustine proteza. Aceasta tehnica este mai putin frecventa si se recomanda mai ales persoanelor cu maxilarul cazut sau subtire.
- Asadar, montarea unui implant se face intotdeauna sub anestezie locala pentru a preveni suferinta pacientului prin administrarea unui sedativ usor, iar unii chirurgi stomatologi vor prescrie calmante pentru zilele urmatoare plasarii implanturilor dentare.