Care este diferenta dintre un abces dentar si un abces parodontal
Abcesul dentar reprezinta una dintre cele mai comune probleme medicale din domeniul stomatologiei. Acesta se manifesta la pacienti de toate varstele, din diferite motive, si este foarte dureros. Umflatura sau, in termeni medicali, tumefactia este cauzata de bacteriile care formeaza placa dentara si ataca dintele, patrunzand in gingie sau in tesutul moale al dintelui.
Abcesul dentar se clasifica in mai multe categorii, in functie de tipul de tesut pe care il ataca. Asadar, se poate vorbi despre abces gingival, periodontal, alveolar, pericoronar, periapical si parodontal.
Ce este abcesul parodontal si cum se manifesta
Abcesul parodontal este un tip complex de abces dentar, care apare sub forma unei umflaturi de forma rotunda, cu un diametru de 1 pana la 2 milimetri, uneori chiar mai mult. Abcesul are o consistenta moale, este lucios, de culoare rosu intens si prezinta un orificiu prin care se poate observa un lichid de culoare alb-galbuie.
In cele mai multe cazuri, dintii langa care apare acest tip de abces nu prezinta carii si nici probleme de vitalitate, iar diagnosticul se pune de catre medicul stomatolog in functie de testele pe care acesta le face si de semnele clinice, dar si prin investigatii imagistice, unde se pot observa resorbtiile osului de sprijin al dintelui. Abcesul parodontal se formeaza de cele mai multe ori la baza gingiei si este cauzat de bacteriile acumulate in pungile parodontale.
Cum se trateaza abcesul parodontal
Abcesul parodontal poate fi evitat, in cele mai multe cazuri, prin mentinerea unei igiene dentare corecte. Aceasta presupune o periere regulata a dintilor, de doua ori pe zi, folosirea apei de gura si a atei dentare, dar si mersul la controale periodice la medicul stomatolog pentru periaj profesional sau detartraj.
Vizita la cabinetul stomatologic nu trebuie amanata, mai ales in momentul in care pe gingie apare o umflatura rosiatica. Daca este diagnosticata in stadiu incipient, aceasta problema poate fi tratata mult mai usor. Pentru a putea fi tratat abcesul, este necesara o anestezie regionala. In cazul in care dintele se misca, va fi nevoie de extractia dintelui si de evacuarea puroiului.
In cazul unui abces dentar vestibular, va fi necesara indepartarea gingiei de os si realizarea drenajului prin apasarea pungii parodontale.