Abcesul dentar: cand si de ce apare?
Abcesul dentar se numara printre urgentele pentru care pacientii trebuie sa apeleze cat mai repede la un medic stomatolog bun. Este vorba despre inflamatii care apar in dreptul unuia, a 2 sau a 3 dinti din cauza unei infectii la nivel gingival. De cele mai multe ori, abcesul se manifesta printr-o umflatura semnificativa, vizibila cu ochiul liber. Practic, tesutul care acopera portiunea inflamanta devine rosu, tensionat si congestionat. Singura metoda prin care adultii si copiii pot trece peste acest hop este sa ia un tratament adecvat, iar apoi sa mearga din nou la stomatolog pentru a descoperi cauza principala care a condus la aparitia infectiei.
Tipologie
Pacientii trebuie sa stie ca exista 3 tipuri de abcese, in functie de locul in care acestea se formeaza: abcese gingivale, abcese periodontale, respectiv abcese periapicale. Abcesele din prima categorie afecteaza doar tesutul gingiei, fara a impacta dintii si ligamentele periodontale. Mai apoi, abcesele periodontale pornesc din structura-suport a oaselor dintilor, iar cele din ultima categorie sunt localizate chiar in pulpa moale a dintilor.
Simptome
Lista simptomelor care pot indica aparitia unui abces este una destul de lunga. Pacientii incep prin a simti un usor disconfort in dreptul unuia dintre dinti, iar mai apoi, daca nu se trateaza la timp, pot incepe sa simta o durere care pulseaza continuu. Mai mult, vorbirea poate fi afectata, pentru ca adultii si copiii nu mai au capacitatea de a articula in mod corect cuvintele si ajung sa le stalceasca fara voia lor. Pe masura ce infectia creste, nu este exclus ca pacientii sa simta inclusiv un gust ciudat si neplacut in gura, care nu se duce nici macar cu produsele speciale pentru cavitatea bucala.
Prevenire
Recomandat este ca adultii, dar si copiii sa puna mai mult accent pe preventie, in loc sa fie nevoiti sa treaca prin situatii dureroase. Medicii stomatologi recomanda tuturor celor care le trec pragul sa fie foarte atenti la ingrijirea cavitatii bucale, sa se spele pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si sa foloseasca inclusiv ata dentara si apa de gura. In acelasi timp, vizitele la un doctor de specialitate sunt absolut necesare, cel putin o data la 3-4 luni.