Prolapsul uterin – o boala care afecteaza anual mii de femei
Uterul este un organ ce face parte din corpul femeilor, fiind sustinut de muschi, ligamente, tesuturi, insa care, dupa mai multe sarcini sau chiar dupa o singura nastere dificila, poate “aluneca” spre vagin. Aceasta afectiune este des intalnita la doamnele cu varste inaintate, insa si la femeile tinere care au avut parte de travalii lungi, de copii mari si de nasteri naturale asistate de forceps.
Nu numai nasterea si sarcina reprezinta cauzele prolapsului uterin, ci si unele anomalii congenitale si afectiuni pulmonare sau tumori abdominale pot fi responsabile pentru aparitia acestei afectiuni. Prolapsul uterin poate fi asimptomatic in cazul multor femei, fiind depistat pur si simplu la un control de rutina la medicul ginecolog. Sunt si doamne care simt senzatia permanenta de presiune pe vezica sau pe intestine. De asemenea, simptomele prolapsului uterin includ si constipatia, incontinenta urinara, dificultatile la urinare, aparitia unor tesuturi in afara vaginului si infectii ale vezicii ce recidiveaza des.
Diagnosticul de prolaps uterin se pune de catre medicul ginecolog printr-un examen pelvin, in care se examineaza atat vaginul cat si colul uterin. Din pacate, incidenta prolapsului uterin la femeile care au avut cel putin o nastere este de 30%, manfestandu-se sub forma de cistocel, entrocel sau rectocel, unde rectocelul este prolapsul rectului, cistocelul reprezinta prolapsul vezicii in bazin si entrocelul prolapsul unei parti din intestinul subtire.
Care este tratamentul acestei afectiuni? Tratament medicamentos nu exista, ci tratament chirurgical. In cazuri mai usoare, medicul poate recomanda exercitii Kegel care au rolul de a ajuta la mentinerea tonusului muschilor pelvieni sau pesarul vaginar, un dispozitiv din plastic sau din cauciuc cu ajutorul caruia este mentinut colul intr-o pozitie normala.
In ultima instanta, medicul va recomanda procedura chirurgicala ce implica suspensia uterina prin laparoscopie sau chiar histerectomia – indepartarea completa a uterului. Chiar si dupa aceste interventii, femeilor le este recomandat sa renunte la fumat, sa isi mentina o greutate optima, sa practice exercitiile Kegel, sa nu ridice greutati si sa nu sufere de tuse cronica, sa isi ia masuri de siguranta pentru a evita infectia cu bacteria E-coli si sa aiba un aport echilibrat de proteine in dieta.