Pneumonia este o afectiune severa care apare ca urmare a unei infectii pulmonare. Aceasta afectiune care apare in timpul sarcinii se numeste pneumonie materna.
La multe persoane, pneumonia incepe ca o raceala comuna sau gripa, care apoi se raspandeste la plamani. Ea poate pune viata in pericol daca este lasata netratata – iar femeile insarcinate sunt mult mai vulnerabile la complicatii.
Simptome
Simptomele comune includ:
– simptome asemanatoare racelii si gripei, precum dureri in gat, dureri de cap si dureri ale corpului;
– dificultati de respiratie sau o respiratie rapida;
– oboseala extrema;
– febra sau frisoane;
– dureri in piept;
– tuse care se agraveaza.
Complicatii pentru mama si copil
Pneumonia este o boala severa si poate provoca complicatii periculoase atat femeii, cat si bebelusului, daca sunt lasate netratate.
Pneumonia materna poate determina scaderea nivelului de oxigen al organismului, intrucat plamanii nu mai sunt capabili sa capteze si sa directioneze suficient oxigen catre restul corpului. Acest lucru inseamna ca, nivelurile de oxigen care vor ajunge in uter, vor fi reduse. Infectia initiala se poate raspandi de la plamani si in alte parti ale corpului, cum ar fi fluxul sanguin.
In cazuri grave, pneumonia in timpul sarcinii poate provoca:
– nastere prematura;
– greutate scazuta la nastere.
Multe femei considera ca prea multa tuse ar putea fi periculoasa pentru copil. Cu toate acestea, copilul este inconjurat de lichidul amniotic, care functioneaza ca un amortizor, protejandu-l de tuse, vibratii, zgomote, presiune si lovituri minore.
Tratament
Tratamentul pentru pneumonia materna va depinde de cauza aparitiei acesteia – daca virusul sau bacteriile au cauzat infectia.
Majoritatea tratamentelor pentru pneumonia virala sunt considerate sigure de utilizat in timpul sarcinii, iar tratarea pneumoniei intr-un stadiu incipient inseamna ca medicamentele antivirale pot ajuta la tratarea bolii. De asemenea, un medic poate recomanda terapie respiratorie. Daca o persoana are insa pneumonie bacteriana, un medic poate prescrie antibiotice .
Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta, de asemenea, la reducerea febrei si la gestionarea durerii. Este esential sa se vorbeasca mai intai cu medicul despre siguranta medicamentelor utilizate in timpul sarcinii.