Fertilitatea si sarcinile cu boala tiroidiana

Daca are simptome de afectiune tiroidiana, dar nu a fost diagnosticata, este important sa informeze medicul, astfel incat sa poata fi monitorizata si tratata corespunzator pentru a mentine sanatatea atat a copilului, cat si a ei.

fertilitatea

Boala tiroidiana poate afecta fertilitatea femeii, precum si planul de tratament odata ce ramane gravida. Tiroida este cruciala in timpul sarcinii, deoarece reglementeaza producerea hormonilor tiroidieni triodotironina (T3) si tiroxina (T4), ambele jucand un rol vital in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al bebelusului.

Cand a fost diagnosticata cu boala tiroidiana, femeia ar trebui sa fie monitorizata in mod regulat pe tot parcursul sarcinii. Daca are simptome de afectiune tiroidiana, dar nu a fost diagnosticata, este important sa informeze medicul, astfel incat sa poata fi monitorizata si tratata corespunzator pentru a mentine sanatatea atat a copilului, cat si a ei.

Boala tiroidiana – Potentiale provocari privind fertilitatea

Functia tiroidiana buna este esentiala pentru un sistem de reproducere sanatos, precum si pentru capacitatea de a concepe cu success si de a naste un copil sanatos. Asociatia Americana de Tiroidian (ATA) recomanda ca toate femeile care cauta tratament pentru infertilitate sa aiba teste hormonice de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a exclude sau diagnostica boala tiroidiana, deoarece aceasta poate contribui la dificultatile de fertilitate.

Iata cateva provocari comune care se pot intalni cand boala tiroidiana este nediagnosticata, netratata sau insuficient tratata.

O modalitate de a identifica ciclurile anovulatorii este printr-un kit de predictie a ovulatiei, care masoara o crestere a hormonilor specifici, care are loc in jurul ovulatiei. Se pot utiliza, de asemenea, metode de monitorizare a fertilitatii pe cale manuala sau electronica, incluzand diagrame de temperatura, pentru a identifica semnele care pot indica ovulatia.

Din fericire, diagnosticarea corecta si tratamentul starii tiroide pot reduce riscul de cicluri anovulatorii. Daca sunt in continuare cicluri anovulatorii odata ce functia tiroidiana este stabila, exista alte cauze potentiale care trebuie explorate impreuna cu medicul ginecolog, cum ar fi alaptarea, modificarile perimenopauzale, disfunctia suprarenala, anorexia, problemele ovariene si sindromul ovarului polichistic ( PCOS), printre altele.