Cum poate afecta nasterea prematura copilul?

nasterea prematura

Nasterea prematura este nasterea care se intampla prea curand, inainte de 37 de saptamani de sarcina. Copiii nascuti atat de devreme pot avea mai multe probleme de sanatate sau trebuie sa ramana in spital mai mult decat copiii nascuti la termen.

Prematuritatea poate provoca probleme bebelusilor pe tot parcursul vietii. Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat este mai probabil sa aiba probleme de sanatate.

Este posibil ca unele dintre aceste probleme sa apara peste cativa ani, chiar si la varsta adulta. Gasirea si tratarea problemelor de sanatate cat mai devreme posibil – si prevenirea nasterii premature atunci cand este posibil – pot ajuta bebelusii sa duca o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Cum poate afecta nasterea prematura creierul unui copil?

Nasterea prematura poate duce la dizabilitati intelectuale si de dezvoltare pe termen lung pentru copii – sunt probleme cu modul in care functioneaza creierul. Acestea pot determina o persoana sa aiba intarzieri in:

  • Dezvoltarea fizica;
  • Invatare;
  • Comunicare;
  • Intelegerea cu ceilalti.

Unele conditii pe termen lung legate de nasterea prematura includ:

Paralizia cerebrala – este un grup de afectiuni care afecteaza creierul ce la randul lui controleaza muschii. Acest lucru poate cauza probleme cu miscarea, postura si echilibrul.

Probleme de comportament – unele studii arata ca bebelusii prematuri pot avea mai multe sanse de a avea tulburari de hiperactivitate cu deficit de atentie (numit si ADHD) decat bebelusii nascuti la timp.

Conditii de sanatate mintala – s-ar putea ca bebelusii prematuri sa aiba anxietate sau depresie mai tarziu in viata. Depresia este o afectiune in care sentimentele puternice de tristete dureaza mult timp si interfereaza cu viata ta de zi cu zi.  Tulburari neurologice – aceste afectiuni afecteaza creierul, maduva spinarii si nervii din tot corpul.

Cum poate afecta nasterea prematura plamanii unui copil?

Nasterea prematura poate determina un copil sa aiba probleme pulmonare si respiratorii, inclusiv: Astm – aceasta este o afectiune de sanatate care afecteaza caile respiratorii si poate provoca probleme de respiratie.

Displazia bronhopulmonara – este o boala pulmonara care se poate dezvolta la copiii prematuri. Bebelusii cu DBP sunt mai predispusi sa aiba infectii pulmonare, cum ar fi pneumonia. De-a lungul timpului, plamanii se imbunatatesc de obicei, dar un copil prematur poate avea simptome asemanatoare astmului sau leziuni pulmonare pe tot parcursul vietii.