Ce sunt tulburarile alimentare?

Medicii diagnosticheaza adesea tulburarile de alimentatie pe baza simptomelor si obiceiurilor unei persoane

simptome tulburare alimentara

Consumul alimentelor trebuie realizat intotdeauna cu moderatie pentru un stil de viata sanatos si echilibrat. Oamenii trebuie sa se simta confortabil in pielea lor fara a se concentra excesiv pe ce mananca, cat mananca si mai ales cand mananca. Un astfel de comportament poate afecta viata si capacitatea de a functiona si se poate traduce in tulburari alimentare.

Semne si simptome ale tulburarilor alimentare

Pricipalele semnale de alarma sunt:

  • Preocuparea constanta si ingrijoratoare cu privire la alimente, greutate, grasimi sau calorii;

  • Evitarea alimentelor ce au fost candva preferate;

  • Acordarea unei atentii sporite corpului altor persoane;

  • Ingerarea constanta a medicamentelor ce inhiba pofta de mancare, laxative, diuretice sau clisme;

Medicii diagnosticheaza adesea tulburarile de alimentatie pe baza simptomelor si obiceiurilor unei persoane. In plus, acestia pot efectua si un examen fizic, o evaluare psihologica, precum si alte teste pentru a verifica starea generala de sanatate a pacientului. Din pacate insa, sunt foarte multe cadre medicale care trec peste simptome si astfel nu ofera un diagnostic corect.

Pentru ca rezultate obtinute sa fie cat mai rapide si cat mai bune, tulburare de alimentatie trebuie tratata cat mai devreme. Parintii, familia, prietenii trebuie sa fie atenti la orice semn ingrijorator cu privire la starea de sanatate a celor dragi. Slabirea excesiva, obsesia pentru un anumit tip de silueta sau respingerea mancarii pot reprezenta semnale de alarma.

In general, durata unei tulburari de alimentatie variaza de la persoana la persoana. Studiile in domeniu au demonstrat insa ca recuperarea dupa bulimie se produce mult mai repede decat in cazul anorexiei.

Tratarea unei astfel de afectiuni implica, de obicei, o abordare de echipa care include medici de ingrijire primara, psihologi si dieteticieni. Terapiile specifice de care are nevoie o persoana vor depinde de tipul si severitatea tulburarii. Uneori, medicamentele pot ajuta la controlul anxietatii, indemnurilor sau gandurilor nesanatoase. Antidepresivele si medicamentele pentru anxietate pot fi administrate cuiva care se lupta cu o tulburare de alimentatie.

Nu exista o modalitate sigura de a preveni o tulburare de alimentatie, insa exista cateva sfaturi de care oamenii ar trebui sa tina cont si anume; sa fie documentati cu privire la semnele, simptomele si riscurile, sa evite dietele accidentale si comportamentele nesanatoase de pierdere in greutate si sa caute ajutor daca comportamentele devin problematice.