Ce implica mai nou jobul de inginer IT si cum revolutioneaza inteligenta artificiala stiinta
Bees algorithm – un instrument nou pentru probleme de optimizare complexa
Algoritmul albinelor descris este aplicabil atat pentru optimizarea problemelor de combinatorica dar si pentru cele functionale. Studiul demonteaza optimizarea functionala iar solutia pentru optimizarea combinatorica difera doar in modul in care vor fi definiti vecinii. Doua probleme standard de optimizare functionala vor fi utilizate pentru a testa algoritmul albinelor si pentru a stabili in mod corect valorile parametrilor iar functionarea este comparata cu rezultatele si modul de lucru de la alti 8 algoritmi. Cum algoritmul albinelor cauta maximul, functiile care trebuie minimizate au fost inversate inainte ca algoritmul sa fie aplicat.
Sheckels Foxholes este o functie 2D si a fost aleasa ca prima functie de testare a algoritmului.
Urmatoarele valori ale parametrilor au fost utilizate pentru test: populatie n=45, numarul de locatii selectate m=3, numarul locatiilor elita e=1, dimensiunea standard a grupelor ngh=3, numarul de albine langa zonele selectate nsp=2. Ngh defineste numarul initial de vecini de pe fiecare floare. De exemplu daca x este pozitia unei albine de elita intr-o dimensiune i, albinele urmatoare vor fi plasate in mod aleator la inceputul procesului de optimizare. Ca un avantaj al optimizarii, numarul de zone in care sunt plasati vecinii scade in timp pentru a se putea obtine o solutie mi buna.
Se pot vedea valorile obtinute in functie de locatiile vizitate, rezultatul este in functie de 100 de drumuri independente. Dupa aproximativ 1200 de drumuri Algoritmul albinelor a putut gasi cea mai apropiata de optim solutie.
Ulterior se testeaza fiabilitatea acestui algoritm pentru functii Schwefel inverse cu sase dimensiuni. Parametrii utilizati pentru aceste valori au fost: populatie n=500, numarul de locatii selectate m=15, numarul de zone de elita e-5, numarul initial de grupe ngh=20, numarul de albine din zonele de elita nep=50 si numarul de albine din celelalte zone nsp=30.
Se observa cum evolueaza valorile in functie de numarul de puncte vizitate. Rezultatul este in medie pentru 100 de drumuri independente si se poate vedea ca pentru aproximativ 3000000 de vizite algoritmul albinelor a putut gasi o solutie apropiata de cea optima.