Cauze si simptome hepatita C

Hepatita C este o infectie virala care provoaca inflamatii ale ficatului, ducand uneori la leziuni hepatice grave. Virusul hepatitei VHC) se raspandeste prin sangele contaminat

hepatita C

Hepatita C este o infectie virala care provoaca inflamatii ale ficatului, ducand uneori la leziuni hepatice grave. Virusul hepatitei VHC) se raspandeste prin sangele contaminat. Pana de curand, tratamentul cu hepatita C a necesitat injectii saptamanale si medicamente pe cale orala pe care multe persoane infectate cu VHC nu le-au putut lua din cauza altor probleme de sanatate sau a efectelor secundare inacceptabile. Astazi, VHC cronic este de obicei curabil cu medicamente administrate pe care orala, in fiecare zi, timp de doua pana la sase luni. Totusi, aproximativ jumatate din persoanele cu VHC nu stiu ca sunt infectate, mai ales pentru ca nu au simptome, care pot dura decenii sa apara. De aceea sunt recomandate analizele.

Simptome hepatita C

Infectia de lunga durata cu virusul hepatitei C este cunoscuta sub numele de hepatita cronica C. Hepatita cronica este de obicei o infectie „silentioasa” timp de mai multi ani, pana cand virusul dauneaza ficatului suficient pentru a provoca semnele si simptomele bolii hepatice. Simptomele includ: sangerare, varsaturi, oboseala, apetit slab, icter, urina de culoare inchisa, piele iritata, acumulare de fluide in abdomen (ascita), umflarea picioarelor, pierderea in greutate, confuzie, somnolenta si vorbire greoaie. Fiecare infectie cronica cu hepatita incepe cu o faza acuta. De obicei, hepatita acuta este nediagnosticata, deoarece rareori provoaca simptome. Cand sunt prezente semne si simptome, acestea pot include cele de mai sus. Simptomele acute apar la una pana la trei luni dupa expunerea la virus si dureaza de la doua saptamani pana la trei luni.

Cauze hepatita C

Infectia cu hepatita C este cauzata de virusul hepatitei  (VHC). Infectia se raspandeste atunci cand sangele contaminat cu virusul intra in fluxul sanguin al unei persoane neinfectate. La nivel global, VHC exista in mai multe forme distincte cunoscute sub denumirea de genotipuri. Au fost identificate sapte genotipuri distincte ale VHC si mai mult de 67 de subtipuri. Cel mai frecvent genotip VHC din Satele Unite este tipul 1. Desi hepatita cronica C urmeaza un curs similar, indiferent de genotipul virusului infectant, recomandarile de tratament variaza in functie genotipul viral. Infectia cu hepatita C care continua de mai multi ani poate provoca complicatii semnificative, cum ar fi: cicatrizarea ficatului (ciroza), cancer la ficat si insuficienta hepatica.