Pancreatita cronica: simptome si tratament

Pancreatita cronica

Pancreatita cronică este o afecțiune inflamatorie a pancreasului, care se dezvoltă în timp și poate duce la daune permanente ale acestui organ vital. Este o condiție care afectează milioane de oameni din întreaga lume și are multiple cauze și simptome.

În acest articol, vom explora pancreatita cronică în detaliu, inclusiv cauzele sale, simptomele caracteristice, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibile.

Pancreatita cronică este definită ca o inflamație persistentă a pancreasului care se dezvoltă într-un mod lent și progresiv. Această afecțiune este adesea rezultatul unei inflamații recurente a pancreasului, care provoacă daune ireversibile la nivelul țesuturilor și funcției acestui organ. Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice includ:

 • Abuzul de alcool: consumul excesiv și prelungit de alcool este una dintre principalele cauze ale pancreatitei cronice. Alcoolul provoacă inflamarea pancreasului și poate duce la deteriorarea sa treptată în timp.

 • Litiaza biliară: calculii biliari, care se formează în vezica biliară și pot bloca canalele biliare, pot provoca o inflamație a pancreasului și pot duce în timp la pancreatită cronică.

 • Tulburări genetice: anumite tulburări genetice, cum ar fi fibroza chistică și pancreatita autoimună, pot crește riscul de a dezvolta pancreatită cronică.

 • Tulburări autoimune: in pancreatita autoimună, sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele sănătoase ale pancreasului, rezultând în inflamație cronică.

 • Traume fizice: unele leziuni fizice la nivelul abdomenului sau ale pancreasului în sine pot duce la pancreatită cronică.

Simptomele pancreatitei cronice pot varia de la caz la caz și pot include:

 • Durere abdominală persistentă sau recurentă, care poate fi localizată în partea superioară a abdomenului și se poate intensifica după mese.

 • Balonare și disconfort abdominal.

 • Pierdere în greutate inexplicabilă.

 • Grețuri și vărsături frecvente.

 • Diaree sau scaune grase, datorită tulburărilor de absorbție a grăsimilor.

Diagnosticul pancreatitei cronice implică o combinație de anamneză detaliată a pacientului, examen clinic, teste de laborator și investigații imagistice.

Medicul va evalua simptomele pacientului, va efectua un examen fizic și va recomanda teste de sânge pentru a evalua markerii inflamației pancreatice.

Investigațiile imagistice, cum ar fi ecografia, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), pot fi utilizate pentru a observa modificările morfologice ale pancreasului și pentru a obține imagini detaliate ale organului. Aceste teste pot oferi informații despre modificările structurale ale pancreasului și posibile complicații, cum ar fi pseudochisturi sau calcificări.

Tratamentul pancreatitei cronice are mai multe obiective, inclusiv ameliorarea simptomelor, prevenirea complicațiilor și protejarea funcției pancreasului. În funcție de severitatea afecțiunii, opțiunile de tratament pot include:

 • Modificări ale stilului de viață: oprirea consumului de alcool, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, controlul greutății corporale și evitarea alimentelor grase sau picante.

 • Medicamente: medicamentele pot fi prescrise pentru ameliorarea simptomelor precum durerea, senzația de greață și vărsăturile.

 • Terapie enzimatică: administrarea de suplimente enzimatice poate ajuta la compensarea insuficienței pancreatice și la îmbunătățirea digestiei alimentelor.

 • Intervenție chirurgicală: în cazurile severe sau complicate de pancreatită cronică, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta zonele de țesut inflamat sau pentru a drena pseudochisturile.

Prevenirea pancreatitei cronice implică evitarea factorilor de risc precum consumul excesiv de alcool și managementul adecvat al altor afecțiuni care pot crește riscul de a dezvolta această boală. De asemenea, este important să se evite fumatul și alte obiceiuri nesănătoase și să se adopte un stil de viață echilibrat și sănătos.

În concluzie, pancreatita cronică este o afecțiune inflamatorie progresivă a pancreasului, care poate duce la deteriorarea permanentă a funcției acestui organ vital.

Este important să se recunoască simptomele pancreatitei cronice, pentru a putea obține un diagnostic și tratament adecvat. Fiind o afecțiune care necesită un tratament pe termen lung, managementul adecvat al pancreatitei cronice poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacientului.