Cauze si simptome hepatita D

Infectia cu virusul hepatitei D (HDV) determina inflamatia ficatului. Virusul hepatitei D este cunoscut si sub denumirea de „hepatita deltica” si este considerat cea mai severa forma de hepatita virala (hepatita cauzata de un virus) la om

hepatita D

Infectia cu virusul hepatitei D (HDV) determina inflamatia ficatului. Virusul hepatitei D este cunoscut si sub denumirea de „hepatita deltica” si este considerat cea mai severa forma de hepatita virala (hepatita cauzata de un virus) la om. Hepatita D apare numai la persoanele care au hepatita B, deoarece virusul hepatitei D este incomplet si necesita virusul hepatitei B pentru a supravietui si a se inmulti. Infectia dubla de VHD si VHB poate duce la o boala mai grava si la un rezultat mai rau. Vaccinurile impotriva hepatitei B ofera protectie impotriva infectiei cu VHD. Hepatita D este raspandita atunci cand lichidele infectioase ale corpului (sange, saliva, material seminal si lichid vaginal) vin in contact cu tesuturile corpului de sub piele (de exemplu, prin punctia acului sau pielea rupta) sau cu mucoase (mucoasa subtire umeda a multor parti ale corpul, cum ar fi gura, gatul si organele genitale). Nu exista tratamente cunoscute pentru hepatita acuta sau cronica D. Spre deosebire de alte forme de hepatita, medicamentele antivirale nu par a fi foarte eficiente in tratarea VHD. Singura modalitate cunoscuta de prevenire a hepatitei D este de a evita infectia cu hepatita B.

Simptome hepatita D

Simptomele sunt similare cu cele ale hepatitei B si deci includ: febra, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, dureri abdominale, icter, urina inchisa la culoarea, dureri musculare si articulare si eczeme. Fiind similare, poate fi dificil sa se stabileasca ce boala provoaca simptomele.

Cauze hepatita D

O persoana poate obtine VHD daca intra in contact cu sangele sau cu alte lichide corporale ale unei persoane bolnave. Cu toate acestea, dupa cum s-a spus si mai sus, VHD poate infecta o persoana doar daca are deja hepatita B. VHD are nevoie de tulpina „B” a hepatitei pentru a supravietui. Virusul VHD poate aparea in doua moduri: ori o persoana se infecteaza cu VHB si VHD in acelasi timp, ori mai intai se imbolnaveste de hepatita B, iar mai tarziu, se imbolnaveste de D. Acesta este cel mai frecvent mod. Niciun vaccin nu poate preveni VHD. Cea mai buna metoda pentru o persoana de a evita acest virus, este sa aiba grija sa nu se infecteze cu virusul VHB. Este recomandat un vaccin impotriva VHB.