Care sunt aceste aplicatii care pot spiona?

Foarte multi utilizatori de smartphone nu stiu faptul ca exista diverse aplicatii care pot spiona si pe care ar trebui sa le dezinstaleze cat mai repede

aplicatii

Foarte multi utilizatori de smartphone nu stiu faptul ca exista diverse aplicatii care pot spiona si pe care ar trebui sa le dezinstaleze cat mai repede. Mai multe aplicatii VPN si Adblockers sunt selectate pentru spionarea utilizatorilor lor fapt pentru care eliminarea din telefon reprezinta cea mai buna decizie.

Conform unui sondaj BuzzFeed, multe VPN-uri si Adblockers disponibile atat pe Android cat si pe iOS isi spioneaza utilizatorii. Toate provin de la editorul Sensor Tower, care a folosit aceeasi manipulare in peste 20 de aplicatii pentru a monitoriza smartphone-urile pe care sunt instalate. Pentru a face acest lucru, editorul ar folosi un certificat radacina care face posibil sa duca utilizatorii acestor aplicatii pe un site tert si, astfel, sa adune anumite date fara sa fie vizibile si, mai ales, fara sa informeze utilizatorul.

In total, aceste aplicatii au fost deja descarcate de aproape 35 de milioane de ori in intreaga lume, chiar daca acum unele dintre ele nu mai sunt disponibile in Play Store sau App Store. Daca totusi aceste aplicatii sunt instalate pe smartphone, specialistii recomanda dezinstalarea lor imediata. Aplicatiile in cauza care sunt inca disponibile si care s-ar putea regasi in orice telefon sunt urmatoarele:

  • Adblock Mobile

  • VPN gratuit si nelimitat

  • Date mobile

  • Adblock Focus

  • Luna

  • Booster Wi-Fi

  • Adblock Mobile 32 biti

  • Adblock Mobile

Majoritatea aplicatiilor mentionate mai sus au fost deja eliminate pentru incalcarea politicilor Google si Apple. Gigantul Apple, spre exemplu, a eliminat Adblock Focus din App Store, insa aplicatia Luna VPN este inca disponibila.

Cu toate acestea, responsabilii echipei Sensor Tower spun ca iau foarte in serios regulile magazinelor de aplicatii si depun un efort concertat pentru a le respecta si pentru a se adapta la orice modificare a regulilor. Aplicatiile respecta si nu stocheaza date sensibile, cum ar fi parolele, numele de utilizator sau alte aplicatii de pe dispozitivul utilizatorului, inclusiv browserele web. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui sa fie atenti si ar trebui sa dezinstaleze rapid aplicatiile periculoase.