Bolile hepatice provocate de alcool (ARLD) se refera la afectarea ficatului cauzata de aportul excesiv de alcool. Exista mai multe etape de severitate si o serie de simptome asociate. Simptomele bolilor hepatice legate de alcool (ARLD). In faza incipienta ARLD nu provoaca de obicei niciun simptom.
Cand se intampla insa acest lucru, simptomele pot fi:
- pierderea in greutate;
- pierderea poftei de mancare;
- ingalbenirea ochilor si a pielii (icter);
- umflaturi la glezne si burta;
- confuzie sau somnolenta;
- varsaturi cu sange sau aparitia sangelui in scaune.
Bolile hepatice – functii
- filtrarea toxinelor din sange;
- ajuta la digestia alimentelor;
- reglarea glicemiei si a nivelului de colesterol;
- combaterea infectiei si a bolilor.
Ficatul este foarte rezistent si capabil sa se regenereze. De fiecare data cand acesta filtreaza alcoolul, unele dintre celulele hepatice mor. Ficatul poate dezvolta noi celule, dar consumul prelungit de alcool pe parcursul mai multor ani poate reduce capacitatea sa de regenerare. Acest fapt poate duce la deteriorarea grava si permanenta a ficatului.
Etapele ARLD
Consumul unei cantitati mari de alcool, chiar si pentru doar cateva zile, poate duce la acumularea de grasimi in ficat. Aceasta se numeste boala alcoolica a ficatului gras si este prima etapa a ARLD.
Boala alcoolica a ficatului gras este reversibila. Daca se opreste consumul de alcool timp de 2 saptamani, ficatul ar trebui sa revina la normal.
Hepatita alcoolica
Hepatita alcoolica, care nu are legatura cu hepatita infectioasa, este o afectiune grava care poate fi cauzata de consumarea necorespunzatoare a alcoolului pe o perioada mai lunga.
Leziunile hepatice asociate cu hepatita alcoolica usoara sunt de obicei reversibile daca se intrerupe consumul de alcool. Cu toate acestea, hepatita alcoolica severa este o boala grava si poate pune viata in pericol.
Ciroza
Ciroza este o etapa a ARLD in care ficatul devine semnificativ cicatrizat. Chiar si in aceasta etapa pot sa nu existe simptome evidente.
In general aceasta etapa nu este reversibila, dar oprirea imediata a consumului de alcool poate preveni deteriorarea suplimentara si poate creste semnificativ speranta de viata.