Hipotensiune: cauze si factori

Tensiunea arteriala joasa, cunoscuta ca si hipotensiune, apare atunci cand tensiunea arteriala din artere este anormal de scazuta. Aceasta este mai frecventa la femeile tinere.

hipotensiune

Tensiunea arteriala joasa, cunoscuta ca si hipotensiune, apare atunci cand tensiunea arteriala din artere este anormal de scazuta. Aceasta este mai frecventa la femeile tinere.

Care sunt cauzele?

Corpul are mai multi detectori de tensiune arteriala (baroreceptori) localizati in special in apropierea arterelor carotide si a inimii. Cand acesti receptori percep o schimbare a presiunii – de exemplu – atunci cand persoana sta in picioare si mai mult sange ajunge la picioare, ei trimit aceasta informatie prin nervi catre creier.

Acesta, la randul sau, va adapta presiunea la aceasta noua situatie prin contractarea fibrelor musculare ale peretilor vaselor la nivelul membrelor (prin nervii sistemului nervos autonom sau vegetativ), care functioneaza automat si nu voluntar. Creierul controleaza, de asemenea, indirect producerea de hormoni care influenteaza tensiunea arteriala (renina, angiotensina si aldosteron).  Modificarile din oricare dintre aceste locuri pot provoca hipotensiune.

De asemenea, pot fi incriminati urmatorii factori:

– deteriorarea baroreceptorilor (din cauza, de exemplu, a diabetului, insuficientei renale, disfunctiei sistemului nervos autonom (disautonomie) sau insuficientei glandelor suprarenale) care distorsioneaza perceptia organismului si reglarea propriei tensiuni arteriale;

– deteriorarea, cauzata de diverse boli (de exemplu diabet, tuberculoza sau sifilis), a nervilor care conduc informatii catre sau dinspre creier;

– o disfunctie a glandelor producatoare de hormoni care actioneaza asupra rinichilor (in special a glandelor suprarenale) sau o perturbare a semnalelor trimise de creier catre aceste glande.

Anumite boli, cum ar fi boala Parkinson, o boala tiroidiana sau anemie, pot induce o hipotensiune ortostatica prin diferite mecanisme – scaderea volumului de sange circulant, scaderea vascozitatii sangelui sau slabirea fibrelor musculare in peretele vaselor de sange.

In cazul disfunctiei sistemului nervos autonom (disautonomie), scaderea tensiunii arteriale se poate manifesta imediat dupa mese (hipotensiune postprandiala) atunci cand o parte din sange este directionata catre vasele abdomenului pentru digestie.

Drogurile, inclusiv unele antidepresive, scad tensiunea arteriala. Medicamentele utilizate pentru hipertensiunea arteriala (antihipertensive) sau pentru a creste cantitatea de urina (diuretice) pot, de asemenea, sa provoace hipotensiune. In cele din urma, deshidratarea, prin reducerea volumului sanguin, poate reduce si tensiunea arteriala.