Sindromul Cushing – cauze, simptome, tratament

Sindromul Cushing este un grup de simptome care rezulta dintr-un exces de hormoni steroizi

sindromul Cushing

Sindromul Cushing este un grup de simptome care rezulta dintr-un exces de hormoni steroizi. Poate aparea la orice varsta. Pe langa aparitia obezitatii si a vergeturilor, duce la complicatii grave, precum hipertensiunea arteriala si diabetul. De asemenea, se intampla ca sindromul Cushing sa fie primul simptom al unei tumori maligne.

Cauzele sindromului Cushing

Boala este cauzata, printre altele, de o cantitate excesiva de glucocorticosteroizi, adica hormoni steroizi produsi in mod natural in glandele suprarenale si glandele endocrine. Cu toate acestea, cauza principala a sindromului Cushing este un exces de cortizol, un hormon produs in cortexul suprarenal.

Care sunt simptomele sindromului Cushing?

Contrar aparentelor, excesul de cortizol din sange nu are simptome deosebit de vizibile. Pentru a se depista sindromul Cushing, ar trebui efectuate teste de laborator specializate pentru a confirma prezenta tulburarilor hormonale. Cu toate acestea, anumite simptome ar trebui sa fie prezente in diagnosticul sindromului Cushing.

De obicei, persoanele cu sindrom Cushing iau in greutate semnificativ. Tesutul adipos este apoi depus pe abdomen, trunchi, gat si fata – obrajii devin dolofani, fata devine rotunjita. Cu toate acestea, membrele raman disproportionat de subtiri. Pe piele apar vergeturi albastre-rosii si aceasta devine flasca.

Pacientii devin, de asemenea, mai susceptibili la infectii. Apoi isi pierd masa musculara si se simt mai putin dornici sa faca sex. Femeile se plang adesea de o tulburare menstruala. Dezvoltarea osteoporozei poate duce atat la dureri osoase, cat si la fracturi grave, de exemplu la nivelul coloanei vertebrale.

Consecintele bolii sunt dezvoltarea diabetului si a hipertensiunii arteriale. In consecinta, se dezvolta si toate complicatiile cardiovasculare care pot pune viata in pericol.

Cum se trateaza sindromul Cushing?

Tumorile hipofizare si suprarenale sunt indepartate chirurgical. Daca procedura este efectuata radical, este foarte probabil ca simptomele bolii sa dispara. Persoanele cu sindrom Cushing pot folosi si medicamente pentru a suprima productia suprarenala de hormoni steroizi.

Sindromul Cushing poate fi vindecat complet?

Depinde de cauzele bolii. Pacientii carora le-au fost indepartate tumori hipofizare sau suprarenale in urma unei interventii chirurgicale au cel mai bun prognostic. Din pacate, situatia este mai grava atunci cand cauza sindromului Cushing este o tumoare maligna.