Sfaturi pentru ingrijirea unui iepure

Primirea unui iepure in casa necesita o pregatire minima, insa cei interesati trebuie sa stie ca in mod regulat trebuie sa aiba grija pentru a-l mentine in stare buna de sanatate.

iepure

Primirea unui iepure in casa necesita o pregatire minima, insa cei interesati trebuie sa stie ca in mod regulat trebuie sa aiba grija pentru a-l mentine in stare buna de sanatate.

Exista mai multe reguli in acest sens.

O ingrijire corespunzatoare ajuta la prevenirea bolilor, dar si la acordarea atentiei asupra corpului, a ghearelor si a dintilor. A nu se uita de deparazitare, periaj si masaj. Cea mai buna metoda de a mentine iepurele sanatos este sa i se ofere ingrijiri care sa previna bolile. Trebuie curatata cusca si ustensilele regulat. Umiditatea sau murdaria din cusca poate duce la boli de piele. In perioada de naparlire, este important sa se asigure alimente care sa limiteze formarea bilelor de par si riscul obstructiei intestinale.

Activitatea fizica este esentiala pentru iepure. Ii trezeste simturile in timp ce ii permit sa-si consolideze scheletul si muschii. Este o modalitate buna de a preveni obezitatea si de a evita plictiseala. Chiar daca animalul locuieste intr-un apartament si nu iese niciodata afara, el trebuie vaccinat impotriva mixomatozei si a bolilor hemoragice. Aceste doua boli sunt fatale si pot afecta orice iepure.

Ingrijire corporala

Habitatul iepurelui trebuie sa fie pastrat intr-o igiena perfecta. Este recomandat sa se curete animalul de companie regulat. Iepurele este curat in mod natural si isi petrece o mare parte din timp, curatarii. Se poate ajuta sa se mentina curat monitorizand anumite zone care necesita ingrijiri speciale.

Curatarea ochilor, urechilor, organelor genitale

Impuritatile se pot stabili in jurul ochilor. Este usor sa se curete cu ser fiziologic si o bucata de tifon. Urechile trebuie sa fie curate, de culoare roz si inodore. Ceara Earche se poate acumula; aceasta este indepartata cu un produs specific si o bucata de tifon. Sunt evitate tampoanele de bumbac, care pot irita pielea fragila si pot deteriora timpanul. De asemenea, trebuie efectuata curatarea regulata a organelor genitale.

Taierea ghearelor

Daca iepurele traieste in semi-libertate si are acces la exterior, ghearele lui se vor uza in mod natural de la zgarieturi si sapaturi. Dar de multe ori este insuficient acest lucru – prin urmare, este necesar sa se taie regulat ghearele, de indata ce acestea ies din parul labei.