Insuficienta renala cronica la animalele de companie

Animalele afectate se deshidrateaza, urineaza mai mult si trebuie sa bea mai multa apa pentru a inlocui pierderea de lichid prin urina

insuficienta renala

Insuficienta renala cronica este frecventa la animalele de companie de varsta mijlocie si varstnice, in special la pisici.  La animalele cu aceasta boala, rinichii isi pierd incet capacitatea de a purifica deseurile daunatoare din sange si de a retine apa in organism. Ca urmare, deseurile se acumuleaza in sange, ducand la deteriorare si alte complicatii.

Animalele afectate se deshidrateaza, urineaza mai mult si trebuie sa bea mai multa apa pentru a inlocui pierderea de lichid prin urina. De asemenea, pot prezenta varsaturi, scaderea poftei de mancare si oboseala.

Desi nu poate fi vindecata, aceasta boala poate fi incetinita prin terapie adecvata si ingrijire la domiciliu, iar animalul de companie poate avea o calitate excelenta a vietii.

Ce cauzeaza aceasta afectiune?

Cauza bolilor renale cronice nu este intotdeauna evidenta. Este uneori asociata cu modificari legate de varsta si scaderea functiei renale. Bolile care afecteaza alte sisteme de organe (cum ar fi bolile de inima) pot duce la boli cronice de rinichi. O problema dentara grava poate fi chiar o cauza directa daca duce la o infectie transmisa de sange. Adesea cauza ramane ascunsa.

Boala renala cronica este un proces progresiv, ceea ce inseamna ca, odata ce apare se agraveaza in timp. Din fericire, progresia poate fi incetinita cu un tratament adecvat si, cu cat se incepe mai devreme acest tratament, cu atat animalul se va simti mai bine.

De asemenea, medicii pot recomanda animalului de companie cateva diete formulate pentru a reduce cantitatea de deseuri din sange. Este important ca stapanii sa se asigure ca ca animalul nu primeste resturi de hrana de pe masa.

Alte abordari terapeutice includ terapia cu medicamente si fluide. Pentru animalele cu afectiuni renale cronice, este extrem de important sa existe intotdeauna suficienta apa potabila curata, dar uneori, este nevoie de o hidratare intr-un cadru clinic.

Deoarece aceasta problema de sanatate este ireversibila, animalul de companie va avea nevoie de tratament pentru tot restul vietii sale. Atunci cand boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient si controlata in mod corespunzator, cainii si pisoii pot trai cu ea ani de zile. Verificarile periodice si monitorizarea starii prin teste de laborator de catre medicul veterinar sunt o parte esentiala a rezolvarii acestei probleme.