Dieta bogata in proteine – scurte caracteristici

Dieta bogata in proteine este una dintre cele mai populare si utilizate diete

dieta bogata proteine

Dieta bogata in proteine este una dintre cele mai populare si utilizate diete. Persoanele care urmeaza recomandarile acestei diete consuma in principal produse bogate in proteine – in principal de origine animala – lapte, branza de vaci, carne slaba, peste si oua.

Cui sunt recomandate dietele bogate in proteine?

Dietele bogate in proteine ​​si cu continut redus de carbohidrati ajuta oamenii sa slabeasca rapid. Prin urmare, sunt populare in primul rand printre acele persoane care doresc sa obtina cele mai satisfacatoare rezultate in cel mai scurt timp posibil. Dietele bogate in proteine ​​sunt adesea folosite si de sportivii pentru care este important sa creasca si sa construiasca masa musculara.

Sunt recomandate persoanelor care practica intens discipline precum sporturile de forta sau culturismul. De asemenea, sunt ca o forma de terapie pentru persoanele care se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Utilizarea acestei diete este necesara in cazul epuizarii organismului, a arsurilor si ranilor extinse, in bolile neoplazice etc.

Ce sa mananci pentru ca o dieta bogata in proteine ​​sa fie eficienta?

Conditia pentru functionarea eficienta a unei diete bogate in proteine este calitatea inalta a alimentelor furnizate organismului. Ingredientele folosite la prepararea meselor trebuie sa fie intotdeauna proaspete si de inalta calitate.

Ele sunt supuse prelucrarii culinare – de preferinta fierte in apa, gatite la abur sau la cuptor. Dieta bogata in proteine exclude produsele prajite in grasime si utilizarea in exces a sarii de masa, marinatelor si a conservantilor.

Dieta ar trebui sa se bazeze in mare parte pe carne slaba si peste, care contin cele mai multe proteine ​​la 100 g de produs (de exemplu, vitel – 20 g, cod – 22 g, pui – 23 g, curcan – 24 g). De asemenea, este recomandabil sa se imbogateasca felurile de mancare cu surse suplimentare de proteine ​​- de exemplu, cele derivate din oua.  Exemplu meniu bogat in proteine:

  • mic dejun – un sandvis cu paine integrala, carne de pui si un pahar de chefir;
  • pranz – un file de pui la cuptor, servit cu orez brun si fasole verde;
  • cina – oua fierte tari si o felie de paine integrala.