Cancer pulmonar: investigatii necesare pentru depistarea acestuia

Studii imagistice - scanarile tomografiei computerizate (CT) si tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) pot dezvalui zonele tesutului pulmonar cu cancer

cancer pulmonar

Daca un medic identifica o leziune suspecta de cancer pulmonar la un screening, sau daca o persoana prezinta simptome care ar putea indica aceasta boala, sunt disponibile mai multe teste de diagnostic, pentru a confirma acest lucru.

Printre acestea se numara:
  • Studii imagistice – scanarile tomografiei computerizate (CT) si tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) pot dezvalui zonele tesutului pulmonar cu cancer.
  • Scanarile osoase pot indica, de asemenea, cresteri canceroase. De asemenea, medicii pot folosi aceste scanari pentru a urmari progresul tratamentului sau pentru a se asigura ca aceasta boala nu a revenit, dupa un curs de tratament. Imagistica poate ajuta la depistarea unei tumori pulmonare sau poate urmari progresul tratamentului.
Esantionarea tesuturilor

Daca un medic identifica o leziune suspecta la un studiu imagistic, poate recomanda luarea unui esantion de tesut pulmonar, pentru a testa celulele potential canceroase. Exista diferite modalitati de a lua o proba de tesut, iar metoda depinde adesea de zona leziunii.

Un exemplu este atunci cand medicul efectueaza o bronhoscopie, care presupune introducerea unui tub special subtire, luminat, cu o camera foto la capat – acest lucru ajuta medicul sa vada leziunea si apoi sa obtina probe.

Leziunile mai putin accesibile in plamani pot necesita o procedura chirurgicala mai invaziva pentru a indeparta tesutul pulmonar, cum ar fi, toracoscopia sau chirurgia toracica.

Testul de laborator

Un medic poate cere, de asemenea, testarea sputei sau testarea sangelui pentru a verifica prezenta cancerului pulmonar. El va folosi aceste informatii pentru a determina ce tip de cancer pulmonar poate fi prezent si cat de avansata a devenit boala.

Importanta diagnosticului precoce

Diagnosticul precoce al cancerului pulmonar poate fi salvator. Fiind descoperit in faza incipienta – va creste sansele de vindecare. Depistat mai tarziu, celulele canceroase pulmonare pot migra in alte zone ale corpului, inainte ca un medic sa le detecteze in plamani. Daca aceasta raspandire sau metastaza a avut loc, tratarea bolii va fi mult mai dificila.

Stadializarea cancerului indica cat de mult s-a raspandit si severitatea acestuia. Aceasta clasificare ajuta medicii sa administreze un tratament direct, pentru cele mai bune rezultate.