Alaptarea: probleme frecvente

Pentru a ajuta la vindecare, se pun cateva picaturi de lapte matern pe mamelon la sfarsitul hranei sau se aplica un unguent pe baza de lanolina

alaptarea

Alaptarea este solutia naturala si la indemana pentru nutritia copilului care ofera numeroase beneficii. Insa cand o mama isi alapteaza bebelusul, este posibil sa simta durere si sa aiba unele dificultati.

  • Mameloane dureroase sau crapate

Durerea poate aparea in primele zile de alaptare. Daca durerea persista sau mameloanele se inrosesc si apar fisuri, proaspata mamica trebuie sa schimbe pozitia de supt a bebelusului.

Pentru a ajuta la vindecare, se pun cateva picaturi de lapte matern pe mamelon la sfarsitul hranei sau se aplica un unguent pe baza de lanolina.

  • Angorjarea sanilor

Sanii se pot infunda atunci cand mamica alapteaza, dar si atunci cand bebelusul bea mai putin decat de obicei sau atunci cand este prea mult lapte pentru nevoile sale. Sanii devin grei, mari, duri si uneori durerosi. Pentru a evita imbolnavirea, bebelusul trebuie hranit mai des (de 8 pana la 12 ori pe zi).  Pentru a reduce umflarea si durerea, se poate aplica comprese reci pe san.

  • Mastita

Mastita este o infectie cauzata in principal de bacterii. Apare mai des daca mama are leziuni la nivelul sanilor (crapaturi). Mama are dureri de corp, frisoane si febra. Sanul poate fi nodulos, dur, rosu si dureros.

  • Pentru a calma durerea, se aplica comprese reci

Trebuie consultat un medic daca situatia se inrautateste sau daca simptomele nu se amelioreaza dupa 12 ore, deoarece pot fi necesare antibiotice.

  • Afta de mamelon

Este cauzata de o ciuperca. Poate afecta atat mama, cat si bebelusul. La bebelusi, apare ca pete albe in gura care persista atunci cand sunt frecate si poate provoca roseata pe fese (eruptie pe scutec). Mama poate avea dureri la nivelul mamelonului sau in interiorul sanului. Are impresia ca sanul ei este strapuns de ace. Mamelonul poate fi crapat si rosu sau poate sa nu prezinte nicio particularitate.

Infectia poate fi, in majoritatea cazurilor, tratata la mama si bebelusul ei cu medicamente fara prescriptie medicala (de exemplu, unguente). Cu toate acestea, cel mai bine este sa se discute cu medicul inainte de a incepe tratamentul.